Maďarský tvarohový koláč – každé sústo ako pena: Cesto je ešte jemnejšie, ako linecké (a pracujete s ním hneď)!

Výborný maďarský koláč  Túrós pite, s tým najlepším tvarohovým krémom.

Potrebujeme:

Plech na pečenie 30 x 40 cm:

Na cesto:

  • 60 dkg hladkej múky
  • 30 dkg masla alebo margarínu
  • 25 dkg práškový cukor
  • 2 vaječné žĺtky
  • 1-2 lyžice kyslej smotany
  • 1 balenie prášku na pečenie

Na plnenie:

  • 1 kg (polotučný) krémový tvaroh
  • 3 vaječné žĺtky
  • 20 dkg cukru
  • 1 vrecko vanilkového pudingového prášku
  • 4 dl mlieka
  • 1 citrónová strúhaná kôra
  • 1 lyžička vanilkového extraktu alebo 2 bal. vanilkového cukru
  • 2 kopcovité  lyžice jedlého škrobu
  • 3 rovné lyžice krupice
  • štipka soľ
  • 5 vaječných bielkov

Postup:

Vzhľadom k tomu, že cesto nemusí byť odložené, najprv si pripravíme náplň.

V mlieku zmiešame pudingový prášok, škrob a vanilku a potom dáme na plameň a varíme do zhustnutia. Zložíme z plameňa, vmiešame žĺtky a rozmiešame ich v hmote.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Tvaroh a práškový cukor sa dobre zmiešajú, potom primiešame vychladený pudingový krém a prešľaháme s elektrickým šľahačom. Nakoniec primiešame aj citrónovú kôru a krupicu.

Z bielkov sa vyšľahá tuhý sneh a ten sa opatrne vmieša do pudingového-tvarohového krému.

Na cesto sa všetky prísady len zmiešajú, vypracuje sa jednotné cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice a jednu navrstvíme na plech vystlaný papierom. Na cesto náplň a prikryjeme druhým plátom cesta.

Pečieme v predhriatej rúre na 170-stupňovej asi 35-40 minút.

Je to v poriadku, ak sa cesto mierne zdvihne počas pečenia, pretože keď sa ochladí, spadne.

Posypeme s práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: receptneked