Výborný koláčik od mojej starkej z Maďarska. Voláme ho maďarský mrežovník, na rozdieľ od nášho jablkového má namiesto vrstvy jabĺčok len tvarohový krém. A je naozaj božský!
Potrebujeme:
Cesto:
- 125 g práškového cukru,
- 125 g masla,
- 1 vajce,
- 1 čajová lyžička vanilkového cukru,
- 250 g hl. múky,
- štipka soli.
Na plnenie:
- 1 kg tvarohu,
- 8 vaječných bielkov,
- 8 vaječných žĺtkov,
- 100 g zmäknutého masla,
- 200 g práškového cukru,
- 2 g vanilky,
- 3 lyžice kukuričného škrobu,
- 100 g hrozienok,
- štipka soli
Postup:
Zmiešajte zmäknuté maslo s práškovým cukrom a pridajte vajíčko a vanilku.
Preosejte múku a pridajte ju k maslovej zmesi, pridajte aj soľ a vymiešajte cesto. Zabaľte do fólie a vložte ju do chladničky na 30 minút.
Potom odoberte 2/3 cesta a navrstvite ho na dno plechu na pečenie vystlaného papierom na pečenie. Popichajte s vidličkou a cesto vložte do predhriatej rúry na teplotu 180 stupňov. Pečte 12 až 15 minút.
Pripravte náplň. Tvaroh prešľahajte mixérom. Zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom. Nakoniec do zmesi vmiešajte jedno po druhom aj žĺtky. Bielky ušľahajte na tuhý sneh so štipkou soli. Nakoniec obe zmesi premiešajte a pridajte aj hrozienka a škrob.
Náplň rovnomerne navrstvite na základňu cesta. Zostávajúce cesto rozvaľkajte a nakrájte na prúžky, tie uložte na vrch do tvaru mriežky. Koláč umiestnite do predhriatej rúry na 180 ° a pečte asi 40 minút, potom rúru vypnite, otvorte dvierka rúry a nechajte ju vychladnúť spolu s koláčom vo vnútri.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)