Výborný rodinný recept od našej tety z dedinky Babarcszőlős, aj preto mu prischol názov Maďarský koláč. Toto cesto sa môže naplniť aj plnkou zo strúhaných jabĺk, orechov a tiež z maku.
Potrebujeme:
- 50 dkg múky
- 12 dkg kr. cukru
- 20,5 dkg margarínu,
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 prášok do pečiva
- 1 štipku soli
- 2 vajcia
- 1 dl kyslej smotany
- Strúhanú citrónovú kôru z 1 citrónu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- Na vrchnú časť koláča:
- 1 vajíčko
- Prísady na náplň
- 50 dkg zaváraných višní alebo čerešní
- 1 bal vanilkového pudingu
- 20 dkg cukru alebo podľa chuti
- 1 štipka mletej škorice,
- 1 balenie vanilkového cukru
Postup:
Ovocie dáme rozvariť s cukrom, koreninami a potom pridáme pudingový prášok a varíme, kým hmota nezhustne.
Všetky zložky na cesto zmiešame a vypracujeme hutné, jednotné cesto. Rozdelíme na dve časti a jednu polovicu rozvaľkáme a navrstvíme na dno plechu na pečenie, vymasteného maslom.
Cesto posypeme strúhankou, navrstvíme náplň, opäť strúhanku a pomocou valčeka prenesieme na vrch druhú časť cesta. Popicháme vidličkou, potieme vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 40 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: egyszerugyorsreceptek