Ide o recept z Maďarska, uhorky takto naložené sú vynikajúce a keď si otvoríte pohár napríklad v novembri, nebudete si vedieť vynachváliť.
Samozrejme, môžete ich konzumovať oveľa skôr.
Ja nechávam odležať aspoň týždeň, ale kamarátka mi povedala, že uhorky sú výborné už po pár dňoch.
Potrebujeme:
2l voda chladná
uhorky
500 ml ocot 10% (môže byť aj 8%)
300 g cukor kryštál
60 g soľ
2 lyžičky nátrim benzonát , alebo pomôcka na konzervovanie
celé korenie
nové korenie
horčiné seminka
bobkový list
chren (dávam aj chrenové listy)
Ak chcete robiť mix nakladanej zeleniny, môžete pridať aj:
rôzne typy papriky – feferony baranie rohy
paprika biela
paprika zelená
zelené paradajky
Postup:
pripravíme si nálev z vody, octu, cukru, soli a konzervačného prášku všetko za studena necháme dobre rozpustiť za stáleho miešania.
10% ocot bol kúpený v Maďarsku – ak nemáte, stačí aj 8-9%.
Uhorky, alebo aj ďalšiu zeleninu, ktoré chceme nakladať poumývame a necháme dôkladne vysušiť.
Pripravíme si čisté poháre (dá sa nakladať aj do plastových fliaš, ale ja mám radšej klasické poháre zo skla).
Najprv do nich dáme koreniny (zrniečka, bobkový list) a natlačíme dnu uhorky (prípadne aj s inou zeleninou), aby poháre boli plné.
Z uhoriek nemusíte odkrajovať končeky, ale ja to zvyknem robiť.
Zalejeme studeným nálevom, zavrieme viečkom, dáme do tmavej komory a necháme tam.
To je všetko, po pár dňoch môžete ochutnať.
Tipy:
Môžete pridať aj iné druhy zeleniny, napríklad papriku, cibuľu alebo mrkvu.
Pre pikantnú chuť môžete pridať feferónky.
Uhorky môžete skladovať v chladnej a tmavej miestnosti až rok.
Pred konzumáciou uhorky umyte studenou vodou.