plny-hrniec_transparent_negativ.png

Maďarské „studené“ uhorky bez varenia nálevu, bez sterilizácie: Vlani sme na skúšku spravili len 2 poháre, tento rok už iné nerobím!

Ide o recept z Maďarska, uhorky takto naložené sú vynikajúce a keď si otvoríte pohár napríklad v novembri, nebudete si vedieť vynachváliť.

 

 

Samozrejme, môžete ich konzumovať oveľa skôr.

Ja nechávam odležať aspoň týždeň, ale kamarátka mi povedala, že uhorky sú výborné už po pár dňoch.

 

 

Potrebujeme:

2l voda chladná

uhorky

500 ml ocot 10% (môže byť aj 8%)

300 g cukor kryštál

60 g soľ

2 lyžičky nátrim benzonát , alebo pomôcka na konzervovanie

celé korenie

nové korenie

horčiné seminka

bobkový list

chren (dávam aj chrenové listy)

Ak chcete robiť mix nakladanej zeleniny, môžete pridať aj:

 

 

rôzne typy papriky – feferony baranie rohy

paprika biela

paprika zelená

zelené paradajky

Postup:

 

 

pripravíme si nálev z vody, octu, cukru, soli,a konzervačného prášku.

Všetko za studena necháme dobre rozpustiť za stáleho miešania.

10% ocot bol kúpený v Maďarsku – ak nemáte, stačí aj 8-9%.

 

 

Uhorky, alebo aj ďalšiu zeleninu, ktoré chceme nakladať poumývame.

A necháme dôkladne vysušiť.

Pripravíme si čisté poháre (dá sa nakladať aj do plastových fliaš, ale ja mám radšej klasické poháre zo skla).

 

 

Najprv do nich dáme koreniny (zrniečka, bobkový list).

Natlačíme dnu uhorky (prípadne aj s inou zeleninou).

 

 

Robíme to tak, aby poháre boli plné.

Z uhoriek nemusíte odkrajovať končeky, ale ja to zvyknem robiť.

 

 

Zalejeme studeným nálevom, zavrieme viečkom, dáme do tmavej komory a necháme tam.

To je všetko, po pár dňoch môžete ochutnať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes