plny-hrniec_transparent_negativ.png

Maďarské „studené“ uhorky bez varenia nálevu, bez sterilizácie: Vlani sme na skúšku spravili len 2 poháre, tento rok už iné nerobím!

Ide o recept z Maďarska, uhorky takto naložené sú vynikajúce a keď si otvoríte pohár napríklad v novembri, nebudete si vedieť vynachváliť. Samozrejme, môžete ich konzumovať oveľa skôr. Ja nechávam odležať aspoň týždeň, ale kamarátka mi povedala, že uhorky sú výborné už po pár dňoch.

Potrebujeme:

2l voda chladná

uhorky

500 ml ocot 10% (môže byť aj 8%)

300 g cukor kryštál

60 g soľ

2 lyžičky nátrim benzonát , alebo pomôcka na konzervovanie

celé korenie

nové korenie

horčiné seminka

bobkový list

chren (dávam aj chrenové listy)

Ak chcete robiť mix nakladanej zeleniny, môžete pridať aj:

rôzne typy papriky – feferony baranie rohy

paprika biela

paprika zelená

zelené paradajky

Postup:

pripravíme si nálev z vody, octu, cukru, soli,a konzervačného prášku všetko za studena necháme dobre rozpustiť za stáleho miešania. 10% ocot bol kúpený v Maďarsku – ak nemáte, stačí aj 8-9%. Uhorky, alebo aj ďalšiu zeleninu, ktoré chceme nakladať poumývame a necháme dôkladne vysušiť.

Pripravíme si čisté poháre (dá sa nakladať aj do plastových fliaš, ale ja mám radšej klasické poháre zo skla) a najprv do nich dáme koreniny (zrniečka, bobkový list) a natlačíme dnu uhorky (prípadne aj s inou zeleninou), aby poháre boli plné. Z uhoriek nemusíte odkrajovať končeky, ale ja to zvyknem robiť. Zalejeme studeným nálevom, zavrieme viečkom, dáme do tmavej komory a necháme tam.

To je všetko, po pár dňoch môžete ochutnať.

 

Najlepšie recepty na dnes