Maďarské “studené” paradajky bez varenia nálevu, bez sterilizácie: Vlani sme na skúšku spravili len 1 pohár, tento rok iné nerobím!

Paradajky a uhorky v nakladanej forme získavajú nielen úplne novú, výbornú chuť, ale môžu byť uskladnené po dlhú dobu. Je to obzvlášť príjemné vziať so sebou trochu nakladaných paradajok do prírody, napríklad na mäsové pokrmy varené na ohni: pečené zemiaky, ražniči, ale aj grilované dobroty.

Tento recept na fermentované paradajky poznám od mojej starkej a nám veľmi chutia. Skúste aspoň jeden pohár a sami uvidíte, ako sa vám zapáčia.

Potrebujeme:

1,5 kg paradajok

1 zväzok kôpru

Čerešňové listy

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Listy chrenu

Listy ríbezlí

2 lyžice cukru

2 lyžice soli

2 lyžice horčicového prášku (stačí rozmixovať horčicové semienka)

3 strúčiky cesnaku

Pálivú papriku

Čierne korenie

Postup:

  1. Umyte paradajky, opláchnite listy (nechajte osušiť) a pripravte sterilizovanú trojlitrovú nádobu.
  2. V spodnej časti nádoby rozložte ležali chrenu, čerešne a ríbezlí. Potom dajte kôpor, cesnak, pálivú papriku a čierne korenie.
  3. Naplňte nádobu s paradajkami do polovice, potom pridajte soľ, cukor, korenie a horčicový prášok. Pridajte zvyšné paradajky, naplňte nádoby vodou a zatvorte ideálne silikónovým viečkom (predtým sterilizovaným).
  4. Nádobu dobre pretrepte, aby ste zmiešali všetky prísady. Potom veko trochu pootvorte a paradajky nechajte 3 dni pri izbovej teplote.
  5. Po troch dňoch zatvorte nádobu a dajte ju na tmavé, chladné mieste po dobu 2-3 týždňov. Nakladané paradajky sú veľmi populárnou alternatívnou k zaváraným paradajkám. A podľa mňa majú ešte lepšiu chuť.