Maďarské oškvarkové pagáče pre šťastného manžela – neksynú: Neopísateľne chutné pečivo, cesto jemné ako dych!

Tieto pagáče, alebo skôr recept na ne pochádza z Maďarskej obce Hortobágy. Určite stojí za vyskúšanie.
Tieto pagáče, alebo skôr recept na ne pochádza z Maďarskej obce Hortobágy. Určite stojí za vyskúšanie.

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky preosiatej
2 balenia prášku do pečiva
20 dkg bravčovej masti
4 celé vajcia
2 lyžičky soli
trochu mleté ​​korenie (alebo iné korenie)
trochu kyslej smotany
50 dkg oškvarkov

Postup:

Do múky nasypeme prášok do pečiva, soľ, rozdrobíme tuk, pridáme vajcia a uhetieme jednotné cesto – podľa potreby pridáme kyslú smotanu.
Po hnetení cesto natiahneme, posypeme škvarkami, prípadne aj koreninami. Cesto preložíme – zo strán do prostriedku a necháme aspoň pol hodiny na chladnom mieste v chladničke. Potom ho natiahneme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a vykrojíme pagáčiky.
Ak máte čas, cesto môžete rovnako 2-3x preložiť, ale ak nestíhate, už po prvom preložení vykrajujeme.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v predhriatej rúre na 180-200 stupňov. Doba pečenia: asi pol hodiny. V závislosti od rúry môžete potrebovať aj menej času.

zdroj: retrograd2018.blogspot