Maďarské lángoše z Balatonu- NAOZAJ mäkké a nesmierne chutné: Kto ochutnal vyhlásil, že nič lepšie ešte nikdy nejedol!

Fantastický recept na langoše, ktorý som skúsila pred rokmi a odvtedy robím len podľa neho. langoše sú extra mäkké a vláčne.

Kto skúsil, ten pýtal recept.

 

Potrebujeme:

3 asi ako hrsť veľké v šupke uvarené zemiaky

80 dkg polohrubej múky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 – 1,5 KL soli

Na kvások:

1 kocka droždia

1 dl mlieka

1 KL cukru

3 dl vlažnej vody

olej na pečenie

Postup:

Uvarené v šupke dobre umyté zemiaky necháme vychladnúť.

Následne roztlačíme do misky.

 

 

Urobíme kvások – do 1 dl vlažného mlieka zamiešame lyžičku cukru.

Potom rozmrvíme kocku droždia.

Počkáme, kým vzíde kvások.

 

 

Ku zemiakom prisypeme asi 80 dkg múky ( zvyšok sa zíde na podsypávanie ), lyžičku soli, mlieko s vykysnutým droždím.

Postupne pri hnietení prilievame toľko vlažnej vody, aby sme dostali mäkké, lepivé cesto – hnetieme vareškou.

 

 

Hnetieme cesto dovtedy, kým sa neoddeľuje od bokov misy a rúk.

Potom prikryjeme a necháme vykysnúť na dvojnásobok ( asi 30 minút).

Po vykysnutí dostaneme cesto tak mäkké, že sa už nedá vaľkať, a preto postupujeme nasledovne:

 

 

Cesto v mise dobre pomúčime a pomúčime aj dosku.

Rukou vybereme kúsok cesta, odrež ho nožom a na pomúčenej doske ho rukami ponaťahujeme na obdĺžnik.

V panvici zohrejeme väčšie množstvo oleja.

Keď je dobre teplý, vložíme 1 -2 langoše ( ja ich robím tak veľké, že sa mi do panvice na vyprážanie zmestia dve).

 

 

Pečieme na trochu stíšenom ohni, prvú stranu pod pokrievkou, potom ich obrátime a druhú stranu opekáme nezakrytú.

Langoše vyberieme na tanier so servítkou, aby sme odstránili prebytočný tuk.

Až potom preložíme na misu.

 

 

Podávame s cesnakovou smotanou ( 1 pochúťková smotana zmiešaná s 2 – 3 prelisovanými strúčikmi cesnaku a soľou),s kečupom alebo nastrúhaným tvrdým syrom – každý si ochutí podľa svojej chuti.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

autor: Michaela T.

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn