Maďarské lángoše – NAOZAJ mäkké a nesmierne chutné: Kto ochutnal vyhlásil, že niečo tak úžasné ešte nikdy nejedol!

Fantastický recept na langoše, ktorý som skúsila pred rokmi a odvtedy robím len podľa neho. langoše sú extra mäkké a vláčne. Kto skúsil, ten pýtal recept.

Potrebujeme:

3 asi ako hrsť veľké v šupke uvarené zemiaky

80 dkg polohrubej múky

1 – 1,5 KL soli

Na kvások:

1 kocka droždia

...

1 dl mlieka

1 KL cukru

3 dl vlažnej vody

olej na pečenie

Postup:

Uvarené v šupke dobre umyté zemiaky necháme vychladnúť a následne roztlačíme do misky. Urobíme kvások – do 1 dl vlažného mlieka zamiešame lyžičku cukru a rozmrvíme kocku droždia. Počkáme, kým vzíde kvások.
Ku zemiakom prisypeme asi 80 dkg múky ( zvyšok sa zíde na podsypávanie ), lyžičku soli, mlieko s vykysnutým droždím a postupne pri hnietení prilievame toľko vlažnej vody, aby sme dostali mäkké, lepivé cesto – hnetieme vareškou. Hnetieme cesto dovtedy, kým sa neoddeľuje od bokov misy a rúk. Potom prikryjeme a necháme vykysnúť na dvojnásobok ( asi 30 minút).
Po vykysnutí dostaneme cesto tak mäkké, že sa už nedá vaľkať, a preto postupujeme nasledovne: cesto v mise dobre pomúčime a pomúčime aj dosku. Rukou vybereme kúsok cesta, odrež ho nožom a na pomúčenej doske ho rukami ponaťahujeme na obdĺžnik.
V panvici zohrejeme väčšie množstvo oleja a keď je dobre teplý, vložíme 1 -2 lángoše ( ja ich robím tak veľké, že sa mi do panvice na vyprážanie zmestia dve). Pečieme na trochu stíšenom ohni, prvú stranu pod pokrievkou, potom ich obrátime a druhú stranu opekáme nezakrytú.
Langoše vyberieme na tanier so servítkou, aby sme odstránili prebytočný tuk a až potom preložíme na misu.
Podávame s cesnakovou smotanou ( 1 pochúťková smotana zmiešaná s 2 – 3 prelisovanými strúčikmi cesnaku a soľou),s kečupom alebo nastrúhaným tvrdým syrom – každý si ochutí podľa svojej chuti.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

autor: Michaela T.