plny-hrniec_transparent_negativ.png

Maďarské lángoše – NAOZAJ mäkké a nesmierne chutné: Kto ochutnal vyhlásil, že niečo tak úžasné ešte nikdy nejedol!

Fantastický recept na langoše, ktorý som skúsila pred rokmi a odvtedy robím len podľa neho. langoše sú extra mäkké a vláčne.

Kto skúsil, ten pýtal recept.

Potrebujeme:

3 asi ako hrsť veľké v šupke uvarené zemiaky

80 dkg polohrubej múky

1 – 1,5 KL soli

Na kvások:

1 kocka droždia

1 dl mlieka

1 KL cukru

3 dl vlažnej vody

olej na pečenie

Postup:

Uvarené v šupke dobre umyté zemiaky necháme vychladnúť a následne roztlačíme do misky.

Urobíme kvások – do 1 dl vlažného mlieka zamiešame lyžičku cukru a rozmrvíme kocku droždia.

Počkáme, kým vzíde kvások.

Ku zemiakom prisypeme asi 80 dkg múky ( zvyšok sa zíde na podsypávanie ).

Pridáme lyžičku soli a mlieko.

Zmiešames vykysnutým droždím.

Postupne pri hnietení prilievame toľko vlažnej vody, aby sme dostali mäkké, lepivé cesto – hnetieme vareškou.

Hnetieme cesto dovtedy, kým sa neoddeľuje od bokov misy a rúk.

Potom prikryjeme a necháme vykysnúť na dvojnásobok ( asi 30 minút).

Po vykysnutí dostaneme cesto tak mäkké, že sa už nedá vaľkať, a preto postupujeme nasledovne:

cesto v mise dobre pomúčime a pomúčime aj dosku.

Rukou vybereme kúsok cesta, odrež ho nožom a na pomúčenej doske ho rukami ponaťahujeme na obdĺžnik.

V panvici zohrejeme väčšie množstvo oleja a keď je dobre teplý, vložíme 1 -2 lángoše ( ja ich robím tak veľké, že sa mi do panvice na vyprážanie zmestia dve).

Pečieme na trochu stíšenom ohni, prvú stranu pod pokrievkou, potom ich obrátime a druhú stranu opekáme nezakrytú.

Langoše vyberieme na tanier so servítkou, aby sme odstránili prebytočný tuk a až potom preložíme na misu.

Podávame s cesnakovou smotanou ( 1 pochúťková smotana zmiešaná s 2 – 3 prelisovanými strúčikmi cesnaku a soľou),s kečupom alebo nastrúhaným tvrdým syrom.

Každý si ochutí podľa svojej chuti.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

autor: Michaela T.

Najlepšie recepty na dnes