Úžasné „Maďarské“ langoše podľa receptu mojej mamy.
Sú neskutočne nadýchané a jemnučké.
Ka’ždý, kto ochutnal hovorí, že ide o najlepší recept.
Potrebujeme:
500-530 g vody
1 lyžička cukru
1 kg hladkej múky
200 g jemne strúhaných varených zemiakov
3 rovné lyžičky soli
30 g čerstvého droždia
Na vyprážanie:
olej
Na potretie:
Cesnak
Soľ
Kyslú smotanu
Kečup
Strúhaný tvrdý syr
Postup:
Vo vlažnej vode rozmiešame cukor a droždie.
Necháme 10-15 minút stáť.
Pridáme ďalšie suroviny a vypracujeme jednotné cesto.
Cesto necháme 30-45 minút vykysnúť.
Potom cesto prepracujeme na pomúčenej doske.
A rozdelíme na dieliky (cca 14-16 kusov).
Po 10-15 minútach odpočinku cesta necháme v hlbšej panvici rozohriať vyššiu vrstvu oleja.
Každý kúsok cesta v prstoch roztiahneme do tenkej placky.
Tip:
Cesto pri tvarovaní langošov môžete rozťahovať v prstoch, ale ľahšie je naolejovať plochý tanier a prstami na ňom cesto roztiahnuť. Nelepí sa ani k tanieru, ani k olejom potretým prstom.
A na panvici v horúcom oleji necháme usmažiť z oboch strán dozlatista.
Hotové langoše odložíme na tanier s papierovou utierkou, ktorá odsaje prebytočný tuk.
Potrieme ich kečupom alebo osolenou kyslou smotanou s pretlačeným cesnakom alebo len zmesou osolenej vody a pretlačeného cesnaku.
Na záver ich posypeme strúhaným syrom.