Maďarská jablková štrúdľa: Najlepšia domáca štrúdľa, akú sme kedy ochutnali!

Výborný recept, ktorý u nás doma robím vždy na jeseň, keď mám prvú várku domácich jabĺčok. Je výborná, šťavnatá a úplne jednoducho na prípravu. Zvládnu ju aj vaše deti!

Výborný recept, ktorý u nás doma robím vždy na jeseň, keď mám prvú várku domácich jabĺčok. Je výborná, šťavnatá a úplne jednoducho na prípravu. Zvládnu ju aj vaše deti!

Potrebujeme:

4 pláty štrúdľového cesta (ručne ťahaného) – ja som robila z kupovaného, ale môžete si pripraviť aj vlastné cesto 

700 g jabĺk (nie príliš sladkých)

50 g hrozienok + horúcu vodu na namočenie

1 lyžicu rumu

150 g masla

...

50 g strúhanky

70 g nasekaných vlašských orechov

Šťavu a kôru z 1 citróna

1 bal. škoricového cukru

1 bal. vanilkového cukru

30-50 g kr. cukru (podľa toho, aké sladké jablká použijeme)

Postup:

Hrozienka namočíme do horúcej vody a necháme máčať aspoň 30 minút.

Jablká očistíme, zbavíme jadierok a nakrájame na drobné kúsky a pokvapkáme ich citrónovou šťavou.

Polovicu masla rozpustíme na panvici a oparažíme na ňom strúhanku. Ke chytí svetlú farbu, zložíme z plameňa a necháme vychladnúť.

K jablkám pridáme cukor – škoricový, vanilkový aj obyčajný, citrónovú kôru, orechy, rum a scedené hrozienka. Premiešame.

Na pomúčenú pracovnú dosku si rozložíme fóliu alebo utierku, ktorú pomúčime. Uložíme prvý plát cesta, dobre potrieme maslom, uložíme ďalší plát, opäť potrieme a takto pokračujeme s každým plátom cesta. Nakoniec na cesto navrstvíme strúhanku – po celej ploche (necháme voľné len okraje. Do stredu navrstvíme náplň a zavinieme pomocou fólie. Kraje založíme. Preložíme na plech vystlaný papierom, alebo vymastený tak, aby bol spoj na spodnej strane. Nakoniec ešte potrieme zvrchu maslom a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 180 stupňov asi pol hodiny, alebo kým cesto nie je zlatisté. Každá rúra pečie inak a preto možno budete potrebovať o 5 minút viac alebo menej času. Necháme vychladnúť, poprášime práškovým cukrom a môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)