plny-hrniec_transparent_negativ.png

Naučte sa toto lyžičkové cesto a ku klasickému kysnutému sa už nevrátite: Aj na moravské koláče absolútna jednotka!

Toto cesto sa ku mne dostalo ako "lyžičkový recept" - všetky prísady rozpočítané na lyžičky. Som to trochu upravila a tak uvádzam aj celkovú hmotnosť prísad, ak by ste si chceli rpekontrolovať. Každopádne, cesto je výborné na moravské koláče, plnené koláče aj iné domáce pečivo, ktoré ste zvyknutí robiť s kysnutého cesta. naozaj výborné, odporúčam.

Toto cesto sa ku mne dostalo ako „lyžičkový recept“ – všetky prísady rozpočítané na lyžičky.

 

 

Trochu som recept doplnila a tak uvádzam aj celkovú hmotnosť prísad, ak by ste si chceli prekontrolovať.

Každopádne, cesto je výborné na moravské koláče, plnené koláče aj iné domáce pečivo, ktoré ste zvyknutí robiť s kysnutého cesta.

Naozaj výborné, odporúčam.

 

 

Potrebujeme:

30 lyžíc hladkej múky – (300 g)

2 žĺtky

5 lyžíc teplého mlieka

1,5 lyžice cukru

Väčšia polovica kocky droždia

1 kocka malého masla (mám na mysli maslo 125 g)

2 lyžice masti 60 g

1 lyžičku rumu

Špetka soli

Lyžička citrónovej kôry

Náplň:

 

 

Lekvár

tvaroh

mak

orechy…

Voliteľné:

posýpka z masla, múky a práškového cukru

Postup:

V teplom mlieku rozmiešame cukor a droždie.

 

 

Necháme vzísť kvások.

Na dosku si nasypeme múku.

Urobíme jamku a pridáme žĺtky.

 

 

Pridáme aj nastrúhané maslo, cukor, soľ, kôru, rum a masť.

Pridáme kvások.

Teraz vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí.

 

 

Zabalíme a dáme na pol hodiny do chladničky.

Medzitým si pripravíme náplne podľa chuti a môžeme aj posýpku.

Cesto vytiahneme.

Znovu prepracujeme a rozdelíme na polovicu.

 

 

Z každej polovice urobíme valček a nakrájame ho na rovnaké kúsky.

Z každého urobíme guľôčku asi 3-4 cm.

Do každej guľôčky urobíme jamku na náplň.

 

 

Naplníme ľubovoľnú náplňou a okraje potrieme rozšľahaným vajcom.

Hore dáme posýpku (ak ju pridávame) a ihneď vkladáme do vyhriatej rúry na 180 st.

 

 

Pečieme do ružova na plechu vystlanom papierom a nepčenie.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Melánia Ž.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes