plny-hrniec_transparent_negativ.png

Luxusný malinový džem bez gelfixu a zavárania: Najlepší do lineckého pečiva a nie je presladený!

Mamina ma naučila variť výborný domáci džem, za čo som jej veľmi vďačná a varím ho takto už minimálne 20 rokov. nemusím sa báť dať ho ani deťom a vnúčatkám, nie je v ňom žiadna chémia.

Mamina ma naučila variť výborný domáci džem, za čo som jej veľmi vďačná a varím ho takto už minimálne 20 rokov. nemusím sa báť dať ho ani deťom a vnúčatkám, nie je v ňom žiadna chémia.

Potrebujeme:

1 kg malín

500 g cukru

Postup:

Ovocie umyjeme, dáme do hrnca a zasypeme cukrom (ak chcete maliny bez jadierok, treba ich prepasírovať cez sito). Premiešame a necháme cez noc odstáť. Na druhý deň postupne odoberáme z hrnca vždy pár naberačiek (asi 2-3) a postupne takto prevaríme celý džem (každú dávku varíme asi 10 minút). Môžeme plniť do pohárov samostatne každú túto dávku (ešte horúci džem plníme do čistých pohárov, hneď obrátime dolu viečkom a zabalíme do deky). Prípadne môžeme najskôr postupne prevariť a nakoniec celú dávku ešte raz priviesť do varu a hneď plniť do pohárov. V deke necháme až do vychladnutie. Mamka mi prízvukovala, že si treba dať  veľký pozor aby sme omylom nezamenili naberačky a nenabrali hotový džem tou, ktorou naberáme presladené ovocie – inak by sa džem rýchlo pokazil. Po vychladnutí máme výborný domáci džemík úplne bez chémie. Do lineckého pečiva nič lepšie nepoznám.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Ľubka V.

Najlepšie recepty na dnes