plny-hrniec_transparent_negativ.png

Luxusný domáci syr bez syridla

Môžete si ho vyrobiť aj vy. Jednoducho, v pohodlí vášho domova a najmä z dostupných surovín.

Môžete si ho vyrobiť aj vy. Jednoducho, v pohodlí vášho domova a najmä z dostupných surovín.

Potrebujeme:

500 ml čerstvého mlieka ( z mliečneho automatu)

500 g tvarohu (odporúčame tučný tvaroh v kocke)

½ lyžičky jedlej sódy

1 lyžicu masla

1 lyžicu citrónovej šťavy

Zelené bylinky nasekané najemno (kôpor, petržlenová vňať, pažítka)

Soľ

Korenie podľa chuti

Postup:

Mlieko nalejem do hrnca, preložíme na plameň, prevaríme a necháme vychladnúť. Tvaroh rozdrobíme a zalejeme vychladnútým mliekom. Opäť preložíme na plameň a za stáleho miešania zahrievame. Pridáme citrónovú šťavu, premiešame a ďalej zahrievame – privedieme takmer až do varu (mlieko sa zrazí a tvaroh sa začne taviť).

Zmes precedíme cez plátno. Pripravíme si hrniec, v ktorom necháme roztopiť maslo a pridáme tvarohovú hmotu. Primiešame sódu, soľ a nasekané bylinky. Podľa chuti môžeme pridať aj ďalšie korenie. Za stáleho miešania zahrievame, kým sa zmes nezačne taviť.

Do misky vystlanej fóliou navrstvíme tvarohovú zmes. Preložíme na chladné miesto, aby zmes dostatočne stuhla. Potom jednoducho vyklopíme a môžeme si pochutnávať na na našom domácom syre.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: povar

Najlepšie recepty na dnes