plny-hrniec_transparent_negativ.png

Luxusný domáci syr bez syridla: 2 kilá perfektného syra vyrobíte behom chvíľky, pokojne aj v paneláku!

Tento recept som si našla dávnejšie na internete, vyskúšala som a robím ho pravidelne. Nám doma veľmi chutí a verím, že si ho zamilujete aj vy. Ak sa bojíte, či vám bude chutiť, skúste najskôr z tretinovej dávky a neskôr si môžete urobiť viacej.

Potrebujeme:

  • 1 – 1,5 kg tvarohu;
  • 1 liter mlieka;
  • 2 vajcia – rozmiešané,
  • 100 g masla
  • 1 lyžičku jedlej sódy;
  • 1 lyžičku soli

Postup:

Vezmite si veľký hrniec, nalejte doň mlieko, preložte na plameň a priveďte do varu. Potom do mlieka pridajte tvaroh a pomaly varte a miešajte 5 minút na slabom plameni, kým sa nezačne oddeľovať pevná časť.

Nachystáme si čistú gázu, ktorú preložíme tak, aby mala aspoň 2 vrstvy. Cez gázu scedíme obsah a pevnú časť upevníme nad drez, aby kvapalina stiekla a hrudka ochladla (kvapalinu nevylievame, dá v kuchyni skvele použiť napríklad do cesta).

Maslo, vajcia, sódu a soľ primiešame k syrovej hrudke. Premiešame vareškou a celú zmes preložíme na plameň, kde vo vodnom kúpeli, alebo priamo v hrnci miešame, kým nám nevznikne jednotná lepivá hmota – viď video.

Tú potom len navrstvíme do fólie a necháme odležať v chladničke. Podávame.

Chutí skvele, ako klasický syr!

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes