plny-hrniec_transparent_negativ.png

Luxusné vysmážané ružičky: Dezert, ktorý krásne vyzerá a ešte lepšie chutí!

Pripravte hosťom naozaj originálne a mimoriadne chutné pohostenie. 

Vyskúšajte tieto vysmážané ružičky.

Príprava je veľmi jednoduchá a zvládne ju skoro každý!

 

 

Postupujte podľa tohto návodu z youtube kanála Appetizing.tv-Baking Recipes.

Potrebujeme:

Na cesto:

500 g hladkej múky

170 ml teplej vody

150 ml oleja

5 g prášku do pečiva

Na sirup:

100 ml vody

10 ml citrónovej šťavy

250 g kryštálového cukru

1 l oleja na vyprážanie

Postup:

Do misy si nasypeme múku, pridáme kypriaci prášok.

A nalejeme vodu s olejom.

 

 

Vypracujeme hladké a kompaktné cesto. 

Prikryjeme ho bavlnenou utierkou.

Necháme ho 30 minút stáť. 

Potom si cesto vyberieme na pracovnú dosku.

Rozrežeme ho na 4 časti. 

 

 

Každú časť cesta si vyšúľame na dlhý slíž a potom ho vyvaľkáme, aby bol plochý. 

Okraj z jednej strany orežeme ostrým nožom, aby bol rovný.

A z druhej strany okraj postláčame vidličkou, aby sme vytvorili pekný vzor. 

 

 

Následne z oboch strán vyformujeme pol oblúky, aby vyzerali ako lupene.

Celý dlhý pás stočíme.

A lupene môžeme ešte jemne vyformovať smerom von. 

 

 

Do hrnca si nalejeme liter oleja, rozhorúčime a vysmážame v ňom pripravené cestové ružičky. 

Následne si z vody a cukru takto uvaríme sirup.

Do hrnca si nalejeme 100 ml vody a hrniec dáme na sporák.

 

 

Do vody pridáme citrónovú šťavu a nasypeme všetok cukor.

Varíme za stáleho miešania, kým sirup nezhustne a nebude číry.

Keď je hotový, namáčame doňho vysmažené ružičky a môžeme posypať ozdobnou posýpkou.

BONUS

Ak by ste tieto vysmážané ružičky chceli doplniť o ďalšie originálne občerstvenie, vyskúšajte toto.

Potrebujeme:

3 vajcia

štipku soli

200 g hladkej múky

olej na vysmážanie

šľahačku

drobné ovocie

Postup:

Do misy si rozbijeme vajcia, pridáme soľ a primiešame hladkú múku.

 

 

Vypracujeme kompaktné cesto. 

Prikryjeme ho bavlnenou utierkou a necháme 20 minút stáť. 

Následne ho preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na placku. 

 

Tú následne prekrojíme na dve rovnomerné polovice, ktoré spojíme a znovu prerežeme na polovicu a jednu menšiu časť.

Všetko naskladáme na seba a znovu v polovici prerežeme.

Následne vrstvené cesto nakrájame na pásiky, ktoré v strede štipcom zopneme a vysmažíme v oleji tak, aby nám vznikli strapaté koláčiky. 

Tie môžeme dozdobiť šľahačkou a ovocím, na záver ich posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.

 

 

Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu.

Dobrú chuť!

 

 

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes