Úžasné mini záviny s makovou plnkou: To cesto s kyslou smotanou si zapíšte – pečivo mäkučké celé dni!

Fantastické cesto na závin s bielym jogurtom alebo kyslou smotanou, ktoré je nesmierne vláčne a chutné.

Fantastické cesto na závin s bielym jogurtom alebo kyslou smotanou, ktoré je nesmierne vláčne a chutné. Tieto mini záviny na jeden ham sú hitom každej oslavy. Skúste ich napríklad aj s tvarohovou alebo orechovou náplňou.

Potrebujeme:

1 kg múka hladká

200 g cukor kryštálový

2 dl olej

1 dl kyslej smotany alebo bieleho jogurtu

2 ks bielky

...

cca 4,5 dl vlažné mlieko

Kôra z 1 citróna

42 g čerstvé droždie

1,5 KL soľ

Náplň:

500 g mak (mletý)

200-300 g (hnedý) cukor

1 balenie vanilkového cukru

300 ml vody

Strúhaná kôra z citrónu

Postup:

Kvasnice sme si dali napučať v 3 dl mlieka + 1 kl cukor. V samostatnej miske zmiešame múku, cukor a soľ. Potom pridáme nestrúhanú kôru z citróna a dobre v múke premiešame. Následne pridáme olej, bielky, jogurt a napučané kvasnice. Zvyšných cca 1,5 dl mlieka pridávame postupne pri vypracovaní cesta. Cesto poriadne prehnetieme. Vypracujeme mäkké cesto, ktoré pomocou múky premiesime do bochníka. Vrch poprášime múkou a necháme 1 hodinu na teplejšom mieste nakysnúť. Kým cesto kysne si pripravíme plnku.

Makovú náplň môžete pripraviť podľa toho, ako ju máte radi, ja robím takto: Z oboch druhov cukru a vody si uvaríme cukrový sirup a pridáme doň aj citrónovú kôru. Primiešame mletý mak a necháme vychladnúť.

Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenu dosku a rozdelíme ho na menšie časti (bochníčky). Každý potom rozvaľkáme do tvaru oválu s hrúbkou cca 6 mm. Na každý kúsok natrieme plnku a zavinieme.

Koláče poukladáme na plech s papierom trocha ďalej od seba a natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s par kvapkami vody. Nenecháme podkysnúť, ale hneď dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 25 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)