Dnes vám prinášame vynikajúci a pritom úplne jednoduchý recept na luxusné sladké pohostenie – karamelové guľôčky s vôňou kávy. Na ich prípravu potrebujete len 2 ingrediencie a to karamelové sušienky a kávu. Dokonca nepotrebujete ani mixér, pretože keď zvolíte správne sušienky, bude sa s nimi krásne pracovať a vznikne vám hladké, jednotné a tvárne cesto, s ktorým sa výborne pracuje. My odporúčame použiť sušienky Rodinné Club karamelové.
Potrebujeme:
4 balenia sušienok Rodinné Club karamelové
cca 14 lyžíc kávy
Voliteľné:
Cukor
Rumová aróma
Na obalenie:
Rozpustená čokoláda
Nasekané orechy
Strúhaný kokos
Na obalenie môžete použiť aj sušené ovocie, farebné ozdobné zdobenie, mandľové vločky…
Postup:
Do väčšej misky nasypeme sušienky a pridáme kávu. Ak máte radi sladšie dezerty, môžete použiť osladenú kávu. My sme cukor nepridávali, pretože sušienky od Sedity majú veľmi príjemnú sladkosť.
Pridáme aj rumovú arómu a rukami začneme vypracovávať cesto. Ide to jednoducho a v priebehu pár minút vypracujeme jednotnú hmotu.
Preložíme na čistú pracovnú dosku a vymiesime hladké, lesklé cesto.
Cesto nie je potrebné nechať odležať v chladničke, pracujeme s ním hneď. Odoberáme jednotlivé kúsky, z ktorých v dlaniach vyformujeme tvar guľôčky veľkosti vlašského orecha.
Guľôčky obalíme v prísadách podľa chuti, my sme použili rozpustenú čokoládu, nasekané oriešky a strúhaný kokos. Guľôčky však krásne vyzerajú aj bez obalenia. Môžete obaľovať rovno v kokose alebo najskôr v čokoláde a až potom v kokose a sekaných orechoch. Prípadne môžete orechy zamiešať priamo do čokolády a obaľovať guľôčky v tejto zmesi.
Obalené guľôčky preložíme do papierových košíčkov a podávame vychladené.
Tento dezert vám vydrží skutočne dlho, kedykoľvek vás prekvapí návšteva, stačí vybrať z chladničky a len uložiť na misu.
Poznámka:
Do sušienkového cesta môžete pridať okrem kávy aj koňak, uvarené kakao alebo dokonca pár lyžíc mascarpone. Týmito obmenami získate vždy novú chuť. V prípade, že pridávate do cesta mascarpone, odporúčame pred obaľovaním nechať guľôčky odležať v chladničke.
Video postup: