Chcem sa s vami o fantastická recept od pani Alžbety, ktorý som objavila v skupine Recepty a rady do kuchyne. Koláč som samozrejme musela skúsiť hneď a bol taký dobrý, že na druhý deň sme piekli znova. Síce sa mi nepodaril taký krásny kúsok ako ten, ktorý uverejnila pani Alžbeta, ale chuť bola úžasná.
autor receptu: Alžbeta Barányiová/Recepty a rady do kuchyne
Potrebujeme:
4 žĺtka
4 bielka
150 gramov kr. cukru
100 ml oleja
100 ml mlieka
200 gramov polohrubej múky
1 prášok do pečiva
1 a 1/2 ČL kakaa
3 kyslé smotany
3 vanilkové cukre
Na želé:
1 liter vody
100 gramov cukor kryštál
2 Zlaté klasy
100 gramov práškového džúsu
Ovocie podľa chuti
Postup:
Cesto: V miske vyšľaháme žĺtka spolu s cukrom do peny. Pridávame olej a mlieko. Následne po častiach prisypeme preosiatu múku s kakaom a práškom do pečiva. Až na samotný koniec pridávame sneh, ktorý sme si vyšľahali z bielkov. Tiež ho pridávame po častiach, už nemixujeme mixérom ale len ručne vareškou.
Cesto si vylejeme na plech a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20-25 minút. Medzitým, ako sa nám cesto pečie si vymiešame kyslú smotanu s vanilkovým cukrom a túto zmes natierame na vychladnuté cesto. Na krém navrstvíme čerstvé ovocie. Zalejeme želé zmesou zo zlatého klasu.
Tú si pripravíme tak že vo vode roztopíme cukor, zlatý klas a práškový džús, premiešame a varíme do zhustnutia a vylejeme na ovocie. Koláč dáme do chladničky stuhnúť a krájame na kocky.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
tip na recept nám poslala Michaela Trogárová