Luxusná čokoládová torta s karamelovým krémom: Tento exkluzívny dezert bude hviezdou každej oslavy!

2498

Výborná čokoládová torta s lahodným karamelovým krémom podľa receptu zo stránky napadovy.blog. Dajte ju na stôl a o chvíľku neostane ani jediný kúsok!

Potrebujeme:

Na cesto:

5 vajec

100 g kryštálového cukru

130 g hladkej múky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

30 g čierneho kakaa

1 ČL rumovej esencie

štipku soli

50 g mletých vlašských orechov

Na krém:

50 g kryštálového cukru

150 g šľahačky

50 g masla

250 g mascarpone

Na sirup:

200 ml tekutej kávy

2 ČL vanilkového cukru

Na polevu:

400 g čokolády

2 ČL masla

Postup:

Cesto si pripravíme nasledovne. Vajcia si rozdelíme na žĺtky a bielky. Do misky s bielkami dáme štipku soli, rumovú esenciu a vyšľaháme do peny. Potom pridáme cukor a pokračujeme v šľahaní, kým sa všetok cukor nerozpustí a nevznikne hustý sneh.

Do snehu potom po jednom pri nízkych otáčkach zašľahávame žĺtky. Nakoniec pridáme múku zmiešanú s kakaom, mleté vlašské orechy a špachtľou zapracujeme pohybmi zdola nahor.

Formu s priemerom 25 cm si vystelieme papierom na pečenie, nalejeme do nej cesto a vložíme do predhriatej rúry na 180 °C. Upečieme a keď nám po teste špajdľou na nej neostane cesto, korpus je hotový.

Vypnite rúru, otvorte dvierka a nechajte v rúre ešte 5 minút. Potom formu s korpusom vyberte a nechajte vychladnúť, najlepšie na mriežke. Ak by ste korpus hneď vybrali, horná časť by spľasla. Korpus vyberte z formy a po vychladnutí ho rozrežte na 4 rovnaké pláty.

Pri rezaní si dajte pozor, pretože pláty budú dosť tenké.

Príprava krému. V nepriľnavom hrnci z nehrdzavejúcej ocele skaramelizujeme cukor. Je potrebné cukor neustále miešať, kým sa neroztopí a nebude mať medenú farbu. Potom ho odstavíme. Treba dať pozor, lebo cukor sa môže ľahko pripáliť.

Do skaramelizovaného cukru pridáme šľahačkovú smotanu izbovej teploty. Zľahka premiešajte a dajte naspäť na mierny oheň. Pridáme maslo a miešame, kým nezískame riedky kompaktný krém. Krém necháme vychladnúť.

Po vychladnutí zhustne. Mascarpone by malo mať tiež izbovú teplotu a predtým, ako ho pridáme do karamelu je potrebné ho premiešať vidličkou. Postupne premiešavame s karamelom po lyžičkách a získaný krém preložíme zatiaľ do chladničky.

Príprava polevy. Čokoládu nalámeme na kúsky, pridáme k nej maslo a dáme do vodného kúpeľa. Miešame kým nevznikne kompaktná poleva a necháme ju vychladnúť.

Zostavenie torty. Prvý plát dáme na tanier, polejeme ho sirupom, ktorý nám vznikol zmiešaním kávy a vanilkového cukru. Potom ho natrieme karamelovým krémom.

Pokračujeme v tomto istom postupe a vrstvíme na seba pláty poliate sirupom a natreté krémom.

Poslednú vrstvu krému polejeme polevou. Tortu necháme cez noc vychladiť, na druhý deň ju môžeme ozdobiť a podávať.

Prajeme dobrú chuť!

 

Témy:


Pridajte svoj komentár