Výborná čokoládová torta s lahodným karamelovým krémom podľa receptu zo stránky napadovy.blog. Dajte ju na stôl a o chvíľku neostane ani jediný kúsok!
Potrebujeme:
Na cesto:
5 vajec
100 g kryštálového cukru
130 g hladkej múky
30 g čierneho kakaa
1 ČL rumovej esencie
štipku soli
50 g mletých vlašských orechov
Na krém:
50 g kryštálového cukru
150 g šľahačky
50 g masla
250 g mascarpone
Na sirup:
200 ml tekutej kávy
2 ČL vanilkového cukru
Na polevu:
400 g čokolády
2 ČL masla
Postup:
Cesto si pripravíme nasledovne. Vajcia si rozdelíme na žĺtky a bielky.
Do misky s bielkami dáme štipku soli, rumovú esenciu a vyšľaháme do peny.
Potom pridáme cukor a pokračujeme v šľahaní, kým sa všetok cukor nerozpustí a nevznikne hustý sneh.
Do snehu potom po jednom pri nízkych otáčkach zašľahávame žĺtky.
Nakoniec pridáme múku zmiešanú s kakaom, mleté vlašské orechy a špachtľou zapracujeme pohybmi zdola nahor.
Formu s priemerom 25 cm si vystelieme papierom na pečenie, nalejeme do nej cesto a vložíme do predhriatej rúry na 180 °C.
Upečieme a keď nám po teste špajdľou na nej neostane cesto, korpus je hotový.
Vypnite rúru, otvorte dvierka a nechajte v rúre ešte 5 minút.
Potom formu s korpusom vyberte a nechajte vychladnúť, najlepšie na mriežke.
Ak by ste korpus hneď vybrali, horná časť by spľasla.
Korpus vyberte z formy a po vychladnutí ho rozrežte na 4 rovnaké pláty.
Pri rezaní si dajte pozor, pretože pláty budú dosť tenké.
Príprava krému. V nepriľnavom hrnci z nehrdzavejúcej ocele skaramelizujeme cukor.
Je potrebné cukor neustále miešať, kým sa neroztopí a nebude mať medenú farbu. Potom ho odstavíme.
Treba dať pozor, lebo cukor sa môže ľahko pripáliť.
Do skaramelizovaného cukru pridáme šľahačkovú smotanu izbovej teploty.
Zľahka premiešajte a dajte naspäť na mierny oheň. Pridáme maslo a miešame, kým nezískame riedky kompaktný krém.
Krém necháme vychladnúť.
Po vychladnutí zhustne.
Mascarpone by malo mať tiež izbovú teplotu a predtým, ako ho pridáme do karamelu je potrebné ho premiešať vidličkou.
Postupne premiešavame s karamelom po lyžičkách a získaný krém preložíme zatiaľ do chladničky.
Príprava polevy. Čokoládu nalámeme na kúsky, pridáme k nej maslo a dáme do vodného kúpeľa.
Miešame kým nevznikne kompaktná poleva a necháme ju vychladnúť.
Zostavenie torty. Prvý plát dáme na tanier, polejeme ho sirupom, ktorý nám vznikol zmiešaním kávy a vanilkového cukru.
Potom ho natrieme karamelovým krémom.
Pokračujeme v tomto istom postupe a vrstvíme na seba pláty poliate sirupom a natreté krémom.
Poslednú vrstvu krému polejeme polevou.
Tortu necháme cez noc vychladiť, na druhý deň ju môžeme ozdobiť a podávať.
Prajeme dobrú chuť!