Lopúch je jednou z najúčinnejších liečivých rastlín. Koreň a listy sa používajú na terapeutické účely už stovky rokov. Ako uvádza portál lataifas.ro, lopúch čistí krv, podporuje imunitný systém a celkovo prospieva ľudskému organizmu.
Jeho koreň a listy majú priaznivý účinok najmä pri reumatických ťažkostiach a odporúča sa aj pri cukrovke a problémoch s krvou.
Vďaka obsahu draslíka a vazodilatačným vlastnostiam uvoľňuje krvné cievy a tepny, zlepšuje krvný obeh, udržiava optimálny krvný tlak a znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb.
Koreň lopúcha je bohatý na vlákninu, reguluje pohyby čriev a zlepšuje trávenie.
Môže sa pridávať do šalátov. Inulín je druh vlákniny, ktorý pomáha odstraňovať škodlivé baktérie zo žalúdka a zabraňuje hnačkám.
Pomáha tiež stimulovať produkciu žlče a pomáha pečeni ľahšie odstraňovať toxíny.
Vďaka bohatému obsahu vitamínov C a E, podporuje správne fungovanie imunitného systému. Tieto dva antioxidanty bojujú s voľnými radikálmi a znižujú riziko chronických chorôb.
Pomáha pri:
-Podporuje imunitu, antiseptické a potopudné účinky
-Odstraňuje zápaly, podporuje potenie (chrípka), prečisťuje krv, detoxikuje
-Močopudné účinky, odvodňujú a prečisťujú obličky a močové cesty
-Prečisťuje a podporuje aj pečeň
-Pomáha pri reume
-Prevencia kardiovaskulárnych ochorení, znižuje vysoký krvný tlak
-Podporuje trávenie, metabolizmus, odstraňuje plynatosť, pravidelnú stolicu
-Znižuje hladinu cukru v krvi, vhodný pri začínajúcej cukrovke
-Dezinfikuje pokožku, pomáha hojiť rany, urýchľuje hojenie poranené
-Podporuje hojenie kožných ochorení (hnisavé rany, ekzém, akné)
-Odstraňuje lupiny, mastnú pokožku hlavy, podporuje rast vlasov
-Upokojuje nervy, odstraňuje stres a zlepšuje spánok
Spôsoby použitia
Japonci pridávajú koreň lopúcha do rôznych pokrmov.
Narežú ho na prúžky (tenké ako zápalky) a potom ho zmiešajú napríklad s nastrúhanou mrkvou, na prúžky nakrájanou paprikou a zalejú sójovou omáčkou.
Môže sa jesť surový, posypaný trochou soli, alebo ho môžete pridať do polievok, či omáčok. Dá sa tiež nakladať v octe s rôznymi koreninami. Korene sa vykopávajú rýľom, dobre sa umyjú a nakrájajú na malé kúsky.
Nevyhadzujte ani šupku, pretože je bohatá na živiny.
Nechajte ju uschnúť a skladujte v papierových vreckách.
Čaj z koreňa
Použite 2 korene na 1 liter vody. Povarte 10 minút a spotrebujte do 3 dní.
Na jednu šálku čaju použite 5 – 8 plátkov lopúcha. Chuť čaju je horká, preto si ho môžete dosladiť medom, pridať citrón, lístky mäty alebo iných bylín.
Vonkajšie použitie
Odvar z lopúcha sa vďaka svojim antiseptickým a protizápalovým vlastnostiam môže používať na zlepšenie stavu pokožky a pre zdravie vlasov pri:
– psoriáze
– ekzémoch
– vredoch
– akné
– vypadávaní vlasov
– lupinách
Postup:
3 korene lopúcha priveďte do varu v 1 l vody a varte 20 minút. Môžete tiež kombinovať so žihľavou, brezou alebo tymianom. Oplachujte pokožku hlavy týmto roztokom napríklad po umytí vlasov.
Kontraindikácie
Lopúch je bezpečná rastlina avšak pacienti s diabetes, ktorí užívajú inzulín by si mali pri liečbe lopúchom sledovať hladinu glukózy. Semená lopúcha by sa nemali jesť počas tehotenstva.