plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tento recept vedeli len sedliacke rodiny: Lokše podľa mojej prababky – nerobíme ich ako prílohu, vždy sa zjedia úplne samé!

Výborný recept, starý a nezameniteľný. Určite skúste - moja prababka ich volala sedliacke palacinky. 

Tieto výborné lokše kedysi robili v každej sedliacej rodine a zachoval sa dodnes.

U nás sú lokše veľmi obľúbeným jedlom a podávame ich aj ako slávnostné pohostenie.

 

 

Lokše z hladkej múky a zemiakov určite poznáte, mne sa ale tento týždeň podarilo získať originálny recept priamo od starkej z Grobu, aj s presnými pomermi.

K týmto lokšiam už stačí len kyslé mlieko a máte najlepšiu pochúťku na svete.

Môžete ich plniť, alebo podávať len potreté masťou či roztopeným maslom.

Odporúčam vyskúšať aj verziu na sladko – napríklad s domácim lekvárom alebo makovou plnkou.

 

 

Potrebujeme:na 12 – 14 lokší:

700 g – 5 väčších zemiakov (ideálne varný typ C)

210 g hladkej múky

1,5 ČL soli

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke.

 

 

Necháme vychladnúť.

Ideálne cez noc, aby sa z nich odparilo čo najviac vody.

Očistíme a postrúhame na jemnom strúhadle.

 

 

Na pracovnú dosku nasypeme múku.

Pridáme nastrúhané zemiaky a soľ.

Vypracujeme cesto.

 

 

Pracujeme rýchlo, zemiakové cesto má tendenciu rednúť.

Čím dlhšie bude stáť, tým viac sa bude lepiť.

Ak sa cesto príliš lepí, pridáme trochu múky.

 

 

S múkou však zaobchádzame opatrne.

Ak pridáme veľa múky, lokše môžu byť tvrdé.

Z cesta vytvarujeme šúľok.

 

 

Nakrájame ho na kusy, z ktorých vytvarujeme väčšie „knedličky.“

Tie rozvaľkáme na lokše.

Pečieme na suchej panvici, z každej strany.

 

 

Pečieme až kým sa na povrchu neobjavia hnedé fliačky.

Hotové lokše potrieme roztopenou kačacou alebo husacou masťou, prípadne roztopeným maslom.

 

 

Vynikajúce sú lokše aj plnené.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes