Kto ich má v záhrade, nemusí sa vraj báť vysokého tlaku, kŕčových žíl ani alergií: Starostlivo si uchovajte tieto listy!!

Možno ich máte práve vo svojej záhrade a ani netušíte, čo všetko dokážu.

Toto vás presvedčí, že nemusíte čakať až na jeho sladké plody.

 

 

Reč je na slovensku pomerne rozšírenej zelene – listoch viniča.

Listy viniča sú najmä v krajinách ako Grécko, Albánsko, Francúzsko či Taliansko veľmi dôležitou súčasťou jedálnička, ale aj tradičnej medicíny.

 

 

Tamojší ľudia totiž dobre vedia, aké sú tieto listy prospešné a že ich môžu využívať skôr a dokonca aj dlho potom, ako oberú posledné plody.

Listy viniča sú zázrakom z prírody

 

Foto: pixabay

 

Podľa portálu livestrong obsahujú veľké množstvo vitamínov (A, C, vitamíny skutpiny B) a cenných minerálov, predovšetkým draslíka, vlákniny, kyseliny listovej a mnohých antioxidantov.

Majú protirakovinové účinky, za tie môže najmä špecifická kombinácia živín, vitamínov a antioxidantov.

 

 

Posilňujú imunitu.

Chránia pred vírusovými a bakteriálnymi infekciami.

Stimulujú krvný obeh, znižujú krvný tlak.

 

 

Chránia cievy pred kôrnatením.

Cenný resveratol sa nenachádza len v plodoch, ale aj v listoch, ocenia ho najmä dámy, spomaľuje totiž proces starnutia.

 

Foto: pixabay

 

Očisťujú organizmus od odpadových látok – majú silný močopudný účinok a majú aj mierny laxatívny účinok.

Pomáhajú čistiť obličky, črevá a močový mechúr.

Liečia žily a sú balzamom na boľavé nohy:

 

 

Listy viniča liečia kŕčové žily – výborné sú obklady z listov viniča, ktoré pomáhajú s problémom unavených a boľavých nôh.

Listy viniča sa oddávna používali ako prírodný liek na zápchu a pocit ťažoby pri trávením.

 

Foto: pixabay

 

Hroznové liszty taktiež prečisťuje obličky, močový mechúr a močové cesty.

Sú výbornou prísadou jedál – mladé sa dajú jeseň aj len ta- samé.

Chutia podobne ako špenát.

Staršie listy sa používajú podobne ako naša kapusta – dá sa do nich zabaliť mäso, ryža, alebo sa používajú namiesto pšeničných placiek.

Ochutia dusené jedlá, spestria jednohubky, či šalátové misy.

 

Foto: pixabay

Ako ich používať?

Okrem priamej konzumácie vo vašich obľúbených jedlách, výborné sú aj hroznové čaje – zo sušených listov, ale veľmi obľúbené sú aj zábaly či zápary.

Zábaly sa pripravujú podobne ako kapustové.

Zľahka sa rozklepú, aby sa narušila žilnatina a prikladajú na kŕčové žily.

Čaj zo sušených listov pomôže pri chrípke a prechladnutí.

2 lyžičky zalejeme 250 ml vriacej vody a necháme 4 minúty lúhovať.

 

Foto: pixabay

Pravidelné pitie čaju z listov viniča pôsobí ako prevencia závažných chorôb, ako je cukrovka, vysoký krvný tlak, stimuluje činnosť čriev a chráni aj pečeň.

Tento nápoj si určite dajte aspoň raz denne počas chrípkovej sezóny a nemusíte sa obávať, že vás choroba skolí.

Odvary z listov viniča pôsobia blahodárne aj na kožné ochorenia – zmierňujú podráždenie, opuchy, začervenanie a svrbenie.

Listy sa často pridávajú aj do kúpeľa a pomáhajú tak bojovať s dermatitídami rôzne pôvodu.

Na boľavé kolená použijeme obklad z listov viniča.

 

 

Asi 30 listov listov  uvaríme v 500 ml vody.

Necháme 15 minút lúhovať prikryté pokrievkou.

Do odvaru namočíme handričku, dáme na ňu listy.

Preložíme a ešte horúci obklad pridržíme na koleno.

 

 

Prikryjeme fóliou a obviažem teplým uterákom.

Obklad necháme pôsobiť cez noc a opakujeme podľa potreby.

Listy viniča sú výborné aj do zaváranín, dodajú im výbornú chuť a vďaka nim ostanú zaváraniny chrumkavé.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie