zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

NIKDY nevyhadzujte vňať z červenej repy: Je cennejšia, ako samotný koreň a málokto o tom vie!

Málokto vie, že listy červenej repy sú ešte cennejšie ako samotný koreň.

Ak máte doma červenú repu zo záhradky alebo z trhu, nikdy nevyhadzujete jej listy.

 

 

Sú veľmi cenné a už naša starká nás učila, že sú dokonca ešte cennejšie, ako samotný koreň tejto zeleniny.

Nejde pritom o žiadnu novinku, o blahodárnych účinkoch týchto listov vedeli už dávne generácie.

Listy červenej repy majú úžasnú moc

Listy červenej repy majú krásne farebné listy, sú podobné špenátu a ide o takmer zabudnutú zeleninu.

Mnoho ľudí ich vyhadzuje a pritom nevedia, aké sú prospešné a ako sa dajú pripraviť.

 

 

Preto si dnes povieme, ako využiť všetko, čo ponúkajú. 

Pokiaľ ide o vitamíny, listy  a stopky sú o niečo bohatšie ako klasická repa.

Táto časť zeleniny bola dobre známa už kuchárom z Babylonu a starovekého Grécka.

 

 

Boli dobre známe aj našim predkom a pomáhal im udržať si pevné zdravie.

bohaté na kyselinu askorbovú (vitamín C), vďaka ktorej sú cievy elastické a ktorá má nenahraditeľné miesto pri posilňovaní imunity.

Tiež sú bohaté na kyselinu listovú, ktorá je nevyhnutná pre správne fungovanie mozgu.

 

 

Karotenoidy zase zlepšujú videnie.

Pravidelná konzumácia listov normalizuje krvný tlak a metabolizmus. 

Zázrak pre zdravú pleť

Okrem toho obsahujú veľa bielkovín, fosforu, zinku a najmä vlákniny, takže prispievajú k dobrému tráveniu.

 

 

Tiež obsahujú zázračné antioxidanty, vďaka ktorým ostávate stále mladá a krásna.

A čo je úplne najlepšie, listy z cvikly obsahujú napríklad až dvojnásobnú dennú dávku vitamínu A a C!

Oba tieto vitamíny potrebuje naša pleť, aby ostala bez vrások a vyrážok.

Ako pripraviť listy červenej repy?

 

 

Listy červenej repy sú vyborné na šaláty, studené predjedlá, hlavné jedlá, polievky a dajú sa dokonca aj mraziť.

Stopky sa dusia ako príloha k mäsu, alebo ich môžete obaliť v trojobale a vysmažiť. Dajú sa použiť aj na rôzny plnky do slaných placiek a pod.

Šalát z listov červenej repy

Listy sú vďaka vysokému obsahu vlákniny ideálne na šaláty. Dobre chutia s uhorkami, reďkovkami, špenátom, orechmi.

Pri konzumácii takýchto jedál je saturácia pomerne rýchla, telo je nabité vitamínmi a váha ide dolu. 

Potrebujeme:

 

 

listy červenej repy

cesnak podľa chuti

1 uhorku

3 PL rastlinného oleja

1 papriku

1 PL jablčného octu

soľ

zväzok petržlenu

cherry paradajky

Postup:

1. Jemne nakrájajte všetky ingrediencie.

 

 

2. Pred krájaním listov ich chvíľu obvarte. Tým listy zmäknú.

3. Všetko zmiešajte, osoľte, polejte olejom a trochou jablčného octu.

Prajeme dobrú chuť!

Opekané listy

listy červenej repy

1 cibuľu

pár strúčikov cesnaku

šťavu z citróna

1 PL nasekaných vlašským orechov

Postup:

1. Zohrejte olej na panvici, pridajte nakrájanú cibuľu, jemne nakrájaný cesnak a restujte kým nebude cibuľa mäkká.

 

 

2. Postupne pridajte listy repy a podlejte trochou vody.

3. Keď sú listy mäkké, naservírujte, posypte orechmi a pokvapkajte citrónovou kôrou. Môžete pridať aj nastrúhaný parmezán.

Prajeme dobrú chuť!

Mangold sa dá bežne používať v mnohých receptoch, kde je hlavnou prísadou špenát. Zahrňte túto listovú zeleninu do svojho jedálnička a buďte zdraví.

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie