plny-hrniec_transparent_negativ.png

RÝCHLE domáce lístkové cesto zo 4 ingrediencií: V mrazničke vydrží DLHO a chuť sa nedá porovnať!

Som si istá, že aj vám už napadlo, že pripraviť si lístkové cesto doma je komplikované.

Preto si ho radšej kúpite v obchode a doma pohodlne použijete na prípravu rýchlych sladkých a slaných dobrôt.

 

 

Keď však máte dobrý recept, môžete sa sami presvedčiť, že príprava lístkového cesta je úplne jednoduchá, rýchla a cesto vám vydrží skutočne dlho.

Na tento rýchly recept som natrafila v časopise a odporúčam ho každému, kto rád pečie.

Cesto sa musí pripravovať rovnakým spôsobom ako linecké cesto , aspoň prvý krok je rovnaký:

 

 

múka sa musí rýchlymi pohybmi miešať s ľadovo studeným maslom, kým nezískate drobivú štruktúru.

Maslo by sa nemalo roztopiť od tepla rúk, preto je dobré dať múku a misku do chladničky skôr, ako sa pustíte do prípravy cesta.

 

 

Akonáhle budete mať svoje mäkké, elastické cesto, stačí ho natiahnuť a zložiť.

Ani to nie je zložitý proces, stačí cesto preložiť na tretiny, potom opäť roztiahnuť, znova preložiť a tak ďalej.

Tento postup opakujte aspoň trikrát, ale pred každým natiahnutím cesto otočte o 90 stupňov.

 

 

Hotové lístkové cesto môžete aj zamraziť, vzduchotesne zabaliť a vložiť do mrazničky. Z nižšie uvedenej časti budete mať 300 gramov cesta.

Potrebujeme:

12,5 dkg hladkej múky

14 dkg studeného masla

štipka soli

6 dl studenej vody

Postup:

Pred začatím prípravy vložte múku a misku, v ktorej sa bude cesto robiť, na pol hodiny do chladničky.

 

 

Preosiatu múku zmiešame so soľou.

Potom na kocky nakrájame studené maslo.

 

 

Maslo rozmrvíme s múkou, dávame pozor, aby sa neroztopilo od tepla rúk.

Uprostred múky vyhĺbime jamku.

Nalejeme do nej ľadovú vodu.

 

 

Pomocou stierky začneme miesiť cesto

Keď sa nahrubo spojí, rukami ho vyformujeme do gule.

Cesto položíme na jemne pomúčenú dosku.

 

 

Pomúčime aj valček a potom cesto roztiahnite na 25 cm obdĺžnik.

Oprášte prebytočnú múku.

Spodnú tretinu cesta preložíme do stredu, potom cez ňu preložíme vrchnú tretinu, aby sa cesto  vrstvilo.

Medzitým vždy oprášte prebytočnú múku.

 

 

Cesto otočte o 90 stupňov, potom zopakujte naťahovanie a skladanie.

Toto zopakujte ešte aspoň trikrát.

 

 

Keď to máme hotové, preložené cesto zabalíme do igelitu a pred použitím vložíme na 1 hodinu do chladničky.

Cesto je vynikajúce na prípravu sladkých aj slaných dobrôt.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes