plny-hrniec_transparent_negativ.png

Linecký tvarohový koláč s marmeládou: Úžasný dezert na každú príležitosť – nesmie chýbať ani na sviatky!

Tento koláčik milujem, je z lineckého cesta, kyselkavej marmelády a tvarohu. jednoducho ideálny dezert.

 

 

Ak nemáte toľko tvarohu, ako je uvedené v ingredienciách, dá sa robiť aj z menšieho množstva, ale koláčik bude potom nižší.

Linecký záskusok s marmeládou je neodmysliteľnou súčasťou veľkonočného pohostenia. Je to jednoduchý, chutný a krásny zákusok, ktorý sa hodí na každú príležitosť. V tomto článku vám predstavíme recept na linecký záskusok s marmeládou a tiež tipy na jeho prípravu a zdobenie.

Potrebujeme:

Cesto:

250 g hladkej múky

250 g polohrubej múky

2 vajcia

250 g Hery

1 kypriaci prášok do pečiva

2 lyžice mlieka

náplň:

ríbezľová mameláda

1 kg mäkkého tvarohu

2 dcl mlieka na rozriedenie (cca)

4 lyžice škrobu

1 vanilkový cukor

3 lyžice cukru práškového

1 vajce

ďalej:

maslo na vymastenie

hrubá múka na vysypanie plechu

Postup:

 

 

Na náplň si len zmiešame všetky prísady, docukríme už podľa svojej chuti.

Môžete dať cukru aj viac, ak sa vám náplň zdá málo sladká.

Na doske vypracujeme rukami cesto, ktoré nemusíme nechať odpočívať, ako keď robíme linecké pečivo.

S cestom sa pracuje dobre, je vláčne a tvárne.

Rozdelíme ho na 2 diely.

Každý vyvaľkáme na veľkosť plechu (ak máte menší plech a cesto sa vám zvýši, môžete si z neho urobiť pár lepených koláčikov – stačí len vykrojiť).

Prvý plát prenesieme na tukom vymastený a múkou vysypaný plech.

Cesto natrieme marmeládou a na ňu navrstvíme pripravenú tvarohovú náplň.

Vyvaľkáme si druhý plát cesta a tým tvarohú plnku prikryjeme.

Upečieme v rúre predhriatej na 180 ° C do zružoveniu (cca 30 minút).

Po vychladnutí pocukrujeme práškovým cukrom a nakrájame na rezy.

Akú marmeládu použijeme na plnenie lineckého dezertu?

 

 

Do lineckého zákusku sa dá použiť rôzne druhy marmelády, záleží to na vašich preferenciách. Tu je pár tipov:

Tradičné chute: Pre klasickú chuť lineckého zákusku môžete použiť marhuľovú, slivkovú alebo jahodovú marmeládu.

Ovocné kombinácie: Vyskúšajte aj menej tradičné chute, ako napríklad marmeládu z lesných plodov, citrusovú marmeládu alebo marmeládu s kúskami ovocia.

Pikantná chuť: Pre pikantnú chuť môžete do lineckého zákusku použiť marmeládu s chilli papričkami alebo s rumom.

Pri výbere marmelády je dôležité, aby nebola príliš riedka, aby sa neroztiekla po koláčiku.

Pred plnením lineckého cesta marmeládu zahrejte a premiešajte, aby sa ľahšie natierala.

Na plnenie môžete použiť vrecko na zdobenie s hladkou tryskou. Ak chcete, aby marmeláda v koláčiku stuhla, môžete ju pred plnením na chvíľu vložiť do chladničky.

Ako zákusok ozdobiť?

Poleva: Čokoládová poleva: Roztopte čokoládu na vodnom kúpeli a pridajte trocha masla a mlieka. Po vychladnutí naneste na linecký zákusok.

Cukrová poleva: Ušľahajte cukor s bielkom do tuhého snehu. Po vychladnutí naneste na linecký zákusok.

Pošírovaná poleva: Uvarte cukrový sirup a nechajte ho mierne vychladnúť. Potom ho pomaly nalejte na linecký zákusok.

Nasekané orechy: Posypte linecký zákusok nasekanými orechmi.

Sušené ovocie: Ozdobte linecký zákusok sušenými slivkami, marhuľami alebo brusnicami.

Čerstvé ovocie: Ozdobte linecký zákusok čerstvými jahodami, malinami alebo čučoriedkami.

Najlepšie recepty na dnes