Toto je dôvod, prečo treba piecť LINECKÉ druhú adventnú nedeľu: 100 rokov stará RADA pre NAJLEPŠIE vianočné koláčiky pod slnkom!

Linecké koláčiky majú veľmi silné zastúpenie medzi tradičnými vianočnými koláčikmi a k tomu aj veľmi dlhú históriu prípravy.

Prinášame vám viac, ako 100 rokov starý recept na prípravu poctivých vianočných lineckých koláčikov spolu s cukrárskymi radami, ktoré pri ich pečení určite využijete.

 

 

Linecké pečivo podľa majstra cukrára.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

vždy dodržte pomer surovín 3:2:1 – 1 diel cukru, 2 diely tuku, 3 diely mouky

375 g hladkej múky

250 g masla (izbová teplota)

125 g práškového cukru

citrónová kôra z polky malého citróna

1 vajce (na jednu kocku masla)

1 štipka soli

marmeláda na zlepovanie – najlepšie pikantnejšia – višňová, ríbezľová, kyslá marhuľová

Postup:

 

 

Linecké cesto je treba piecť 14 dní vopred, aby krásne zmäklo.

Preto sa už tradične pečie druhú adventnú nedeľu, resp. druhý adventný týždeň. 

Ako pripraviť cesto:

Do misky v kuchynskom robote dáme zmäknúť maslo.

Pridáme vajcia, nastrúhanú citrónovou kôrou, pridáme práškový cukor (cesto je s ním hladké; ak použijeme cukor krupicu, je lepšie nechať odležať cesto do druhého dňa, aby sa kryštáliky rozpustili).

 

 

Zapneme robota s „trecou“ metlou.

Necháme vymiešať hladkú hmotu, pridáme múku a znova miešame.

Cesto sa mieša len krátko, aby nebolo potom tvrdé. Príliš dlho miešané linecké cesto vyzerá tak, že sa oddeľuje, praská pri vaľkaní a nedrží tvar. Tiež sa môže stať, že príliš „premiešané“ linecké cesto je po upečení tvrdé tvrdé (vytečie z neho tuk a ostane len tvrdá hmota z cukru a múky).

Takéto linecké je tiež po upečení popraskané, akoby vráskavé.

 

 

Pokaziť môžeme cesto dvoma spôsobmi: buď dlhým miešaním alebo pokiaľ cesto spracovávame rukami a tie sú pri miesení veľmi teplé.

Cesto hneď po vytvorení hladkej hmoty vyberieme z robota, prehneteme na doske a necháme ideálne do druhého dňa odpočinúť v chlade (minimálne však 2 hodiny).

 

 

Po vybratí z chladničky cesto znova na doske prepracujeme v rukách, aby zmäklo.

Dosku podsypeme múkou a cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 mm.

Na vykrajovanie tvarov je dobré, keď je cesto zľahka ešte chladné, podsypané, aby nezostávalo v tvoridle – formičke.

Vykrajujeme formičkou, ktorú vopred nikdy nedávame do múky.

 

 

Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 ° C podľa veľkosti a výšky cesta zhruba 8 – 10 minút, tzv. „na oko“.

Keď cesto dostane ľahko zlatistú farbu, vyberieme ho z rúry a môže ešte ľahko nechať dôjsť priamo na plechu, pokiaľ ho hneď nezložíme.

Lepenie:

 

 

Majster cukrár odporúča višňovú marmeládu:

Višne rozvaríme ju s celou škoricou a necháme do druhého dňa vychladnúť, aby višne čo najviac voňali škoricou.

Druhý deň škoricu vyberieme, znova zmes privedieme do varu, pridáme pektín a ku koncu varenia aj citrónovú šťavu.

Potom je marmeláda hotová.

 

 

Marmeládu pred zlepovaním vložíme do cukrárskeho vrecka a vytláčame na kolieska bez otvoru.

Mažeme týždeň pred konzumáciou, aby marmeláda neoschla, ale linecké kolieska môžeme mať upečené dopredu.

Upečené kúsky skladujeme v papierovej alebo plechovej krabici. Koláčiky trvanlivosť cca 3 týždne.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay