Bazová limonáda je zázrak na bolesti brucha, odstráni migrénu a vyplaví z tela všetko zlé: TU je recept!

Bazová limonáda je nielen veľmi chutná, ale aj zdravá – pomôže pri migréne, zlom távení, kŕčoch aj oslabenej imunite.

 

 

Baza čierna a jej účinky na zdravie

Baza čierna je účinnou bylinou, ktorá dokáže “spraviť” mnohé zdravotné problémy, pozrite sa na to a snáď pomôže aj Vám. 

Silná podpora imunity, chráni bunky pred radikálmi

Antivírusové, antibakteriálne účinky

...

Antiseptické a detoxikačné účinky

Mierne antibiotické účinky

Podporuje potenie (chrípka…)

Podporujú trávenie, prečisťujú tráviaci trakt

Odstraňuje zápchu, upravuje stolicu

 

 

Odstraňuje plynatosť a bolesti brucha

Udržiava zdravé dýchacie cesty

Eliminuje zápaly, kašeľ a hlieny

Vhodná pri nádche, chrípke, alergii, bronchitíde

Močopudný účinok, čistí obličky a močové cesty

Uvoľňuje z tela kyselinu močovú

Eliminuje bolesti kĺbov (Reuma, Dna…)

Upokojuje nervový systém

Eliminuje stres

Zmierňuje bolesti a kŕče (migréna, brucho)

Podporuje hojenie pokožky (vyrážky, ekzémy, poranenia)

 

 

Potrebujeme:

cca 8 ks kvety bazovy

1 ks citrón

1 ks pomaranč

2 PL med

cca 3 litre vody

Voliteľné: mäta, medovka, tymián

Postup:

 

 

V slnečný deň si v záhradke alebo na inom čistom mieste vyberieme krásne rozkvitnutý ker bazy čiernej.

Odstrihneme si približne 8 väčších kvetov.

Kvety zbavíme hrubších stoniek a bez oplachovania vložíme do 3,5-litrového pohára.

 

 

Môžeme (ale nemusíme) pridať za hrsť mladých výhonkov medovky, prípadne mäty alebo iných vhodných byliniek podľa vlastnej chuti.

Citrón a pomaranč bez chemického ošetrenia kôry dôkladne umyjeme, nakrájame na plátky a pridáme k baze.

Do pohára pridáme aj dve polievkové lyžice medu.

Ja mám od suseda, takže medík je vlastne aj z mojich kvietkov.

 

 

Pohár doplníme vodou, ideálne pramenitou alebo aspoň filtrovanou.

Prikryjeme niečím priedušným, aby obsah mohol dýchať, postavíme na slnečné miesto a necháme celý deň nabíjať slniečkom (príp. postavíme na okno na 24 hodín).

Poznámka:

Na plnom slnku stačí aj 6 – 8 hodín, nič netreba preháňať.

Po vylúhovaní prelejeme cez sitko, masu môžeme zľahka vyžmýkať.

Uchovávame v chladničke a skonzumujeme najlepšie do 24 hodín.

 

Foto: pixabay