plny-hrniec_transparent_negativ.png

LIMONÁDA z bazových kvetov – zdravá a nesmierne chutná: TU je recept a mal by ho skúsiť každý, kto je chorľavý a bez energie!

Už ste niekedy ochutnali bazovú limonádu?

 

 

Je fantasticky chutná, osviežujúca a navyše aj veľmi zdravá.

Teraz je ten ideálny čas, aby ste si ju prirpavili a užívali si všetky zdravotné benefity bazy vo výbornom letnom recepte.

Baza čierna a jej účinky na zdravie

Silná podpora imunity, chráni bunky pred radikálmi

Antivírusové, antibakteriálne účinky

Antiseptické a detoxikačné účinky

Mierne antibiotické účinky

Podporuje potenie (chrípka…)

Podporujú trávenie, prečisťujú tráviaci trakt

Odstraňuje zápchu, upravuje stolicu

Odstraňuje plynatosť a bolesti brucha

Udržiava zdravé dýchacie cesty

Eliminuje zápaly, kašeľ a hlieny

Vhodná pri nádche, chrípke, alergii, bronchitíde

Močopudný účinok, čistí obličky a močové cesty

Uvoľňuje z tela kyselinu močovú

Eliminuje bolesti kĺbov (Reuma, Dna…)

Upokojuje nervový systém

Eliminuje stres

Zmierňuje bolesti a kŕče (migréna, brucho)

Ako pripraviť osviežujúcu a zdravú bazovú limonádu

 

 

Potrebujeme:

cca 8 ks kvety bazové

1 ks citrón bio

1 ks pomaranč bio

2 PL med

cca 3 litre voda

Ďalej:

1 hrsť medovka, mäta, príp. iné bylinky

Postup:

V slnečný deň si v záhradke alebo na inom čistom mieste vyberieme krásne rozkvitnutý ker bazy čiernej.

 

 

Odstrihneme si približne 8 väčších kvetov.

Kvety zbavíme hrubších stoniek.

Bez oplachovania vložíme do 3,5-litrového pohára.

Pridámeť za hrsť mladých výhonkov medovky, prípadne mäty alebo iných vhodných byliniek podľa vlastnej chuti.

 

 

Citrón a pomaranč bez chemického ošetrenia kôry dôkladne umyjeme.

Nakrájame na plátky a pridáme k baze.

Do pohára pridáme aj dve polievkové lyžice medu.

Pohár doplníme vodou, ideálne pramenitou alebo aspoň filtrovanou.

Prikryjeme niečím priedušným, aby obsah mohol dýchať.

 

Postavíme na slnečné miesto a necháme celý deň nabíjať slniečkom (príp. postavíme na okno na 24 hodín).

Poznámka:

Na plnom slnku stačí aj 6 – 8 hodín, nič netreba preháňať.

Po vylúhovaní prelejeme cez sitko, masu môžeme zľahka vyžmýkať.

A potom si už plnými dúškami vychutnáme tento lahodný a zdravý jarný nápoj.

Uchovávame v chladničke a skonzumujeme najlepšie do 24 hodín, alebo si môžete sterilizovať limonádu do zásoby.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes