Likérové rezy s broskyňou: Mäkučké a vláčne, úplne sa rozplývajú na jazyku!

Recept som objavil v starej kuchárskej knihe už pred pár rokmi a odvtedy ho takmer pravidelne pripravujem.

Dezert je tak úžasne krémový a jemný, že sa ho nevieme dojesť.

 

 

Vynikajúci likérový dezert s broskyňami podľa receptu z youtube kanála Český rozhlas.

...

Potrebujeme:

Na cesto:

6 bielkov

6 PL kryštálového cukru

6 žĺtkov

3 PL vody

6 PL polohrubej múky

Na krém:

500 ml mlieka

6 PL kryštálového cukru

3 balenia pudingu v prášku s vanilkovou príchuťou

200 ml vaječného likéru

250 g masla

Na ozdobenie:

3 PL broskyňového (marhuľového) džemu

800 g konzervovaných broskýň

500 ml smotany na šľahanie

1 PL práškového cukru

Postup:

Na piškótové cesto oddelíme bielky od žĺtkov.

Bielky pridáme do šľahača a vyšľaháme sneh.

 

 

Keď zhustne, pridáme cukor a žĺtky, do ktorých sme priliali vlažnú vodu, aby bolo cesto vláčnejšie.

Zmes šľaháme asi 5 minút.

 

 

Nakoniec do žĺtkovej zmesi zľahka vmiešame múku.

Cesto vylejeme do naolejovaného plechu a dáme piecť na 10-12 minút pri teplote 190°C.

 

 

Do rajnice nalejeme mlieko, pridáme cukor a puding.

Za stáleho miešania zahrievame a varíme 1 minútu, kým krém nezhustne.

 

 

Ešte do horúceho krému vlejeme likér a znovu premiešame.

V robotovi vyšľaháme maslo do peny a potom postupne po dvoch lyžiciach pridávame likérový puding a vždy zamiešame.

 

 

Upečené piškótové cesto necháme vychladnúť, obídeme ho nožíkom a vyklopíme hore dnom.

Cesto jemne pokvapkáme likérom a potrieme džemom.

 

 

Na džem rovnomerne natrieme likérový krém a naukladáme na tenké mesiačiky nakrájané broskyne.

Dezert necháme cez noc stuhnúť v chladničke.

 

 

V miske vyšľaháme smotanu s cukrom na tuhú šľahačku.

Polovicu šľahačky natrieme na broskyne a zvyškom pomocou cukrárskeho vrecka dozdobíme už nakrájane kúsky dezertu.

 

 

Zákusok dozdobíme zvyškom broskýň, lístkami mäty a môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash