Recept som objavil v starej kuchárskej knihe už pred pár rokmi a odvtedy ho takmer pravidelne pripravujem.
Dezert je tak úžasne krémový a jemný, že sa ho nevieme dojesť.
Vynikajúci likérový dezert s broskyňami podľa receptu z youtube kanála Český rozhlas.
Potrebujeme:
Na cesto:
6 bielkov
6 PL kryštálového cukru
6 žĺtkov
3 PL vody
6 PL polohrubej múky
Na krém:
500 ml mlieka
6 PL kryštálového cukru
3 balenia pudingu v prášku s vanilkovou príchuťou
200 ml vaječného likéru
250 g masla
Na ozdobenie:
3 PL broskyňového (marhuľového) džemu
800 g konzervovaných broskýň
500 ml smotany na šľahanie
1 PL práškového cukru
Postup:
Na piškótové cesto oddelíme bielky od žĺtkov.
Bielky pridáme do šľahača a vyšľaháme sneh.
Keď zhustne, pridáme cukor a žĺtky, do ktorých sme priliali vlažnú vodu, aby bolo cesto vláčnejšie.
Zmes šľaháme asi 5 minút.
Nakoniec do žĺtkovej zmesi zľahka vmiešame múku.
Cesto vylejeme do naolejovaného plechu a dáme piecť na 10-12 minút pri teplote 190°C.
Do rajnice nalejeme mlieko, pridáme cukor a puding.
Za stáleho miešania zahrievame a varíme 1 minútu, kým krém nezhustne.
Ešte do horúceho krému vlejeme likér a znovu premiešame.
V robotovi vyšľaháme maslo do peny a potom postupne po dvoch lyžiciach pridávame likérový puding a vždy zamiešame.
Upečené piškótové cesto necháme vychladnúť, obídeme ho nožíkom a vyklopíme hore dnom.
Cesto jemne pokvapkáme likérom a potrieme džemom.
Na džem rovnomerne natrieme likérový krém a naukladáme na tenké mesiačiky nakrájané broskyne.
Dezert necháme cez noc stuhnúť v chladničke.
V miske vyšľaháme smotanu s cukrom na tuhú šľahačku.
Polovicu šľahačky natrieme na broskyne a zvyškom pomocou cukrárskeho vrecka dozdobíme už nakrájane kúsky dezertu.
Zákusok dozdobíme zvyškom broskýň, lístkami mäty a môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: