plny-hrniec_transparent_negativ.png

Za lyžičku pri chorobe, za štamperlík na dobrý život: Dedkov zázračný likér z čiernej bazy, vyženie z domu každú pliagu!

Dedko naň nedal dopustiť, robil sa každý jeden rok.

 

 

Tento likér sa však u nás nepovažoval za klasický alkohol, ale za liek.

A tak sa aj užíval – len po troškách. Jedine dedko si dal každá večer za štamperlík a hovoril, že je to na zdravie a dobrý život.

Dožil sa krásnych 98 rokov! :-)

 

 

Baza čierna je liek

V bazových bobuľkách je veľké množstvo vitamínu C, B, flavonoidy, ovocné kyseliny a to najmä kyselina jablčná, citrónová, askorbová, éterické oleje.

Tiež obsahuje farbivo atokyán, ktorý pôsobí ako antioxidant, čiže chráni bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov, triesloviny, pektín a iné látky.

Bazový likér si zamilujete

 

 

Bazový likér náš dedko považoval za liek na všetky choroby a dával si vždy večer pred spaním.

Jeho ďalšou obrovskou výhodou je však fakt, že je strašne dobrý.

Odporúčam po lyžičke pri chorobách, je to lepší liek ako sirupy proti kašľu – samozrejme pre dospelákov!

Plody sa nesmú jesť surové.

 

Potrebujeme:

2 litre očistených bazových plodov

1 liter vody

1 kg kryštálového cukru

1 vanilkový cukor

5 lyžíc silnej čiernej kávy (nemusí byť)

1/2 litra umu (rumu) alebo vodky (40%)

Postup:

 

 

Bazu varíme s vodou 15 min.

Potom scedíme cez husté sitko.

Plody trochu poroztláčame, ale nepasírujeme.

Do vzniknutej šťavy pridáme cukor a opäť chvíľu povaríme.

 

 

Opäť pridáme vanilkový cukor.

Zasa varíme 3 – 5 minút.

 

 

Nakoniec pridáme uvarenú čiernu kávu.

Zasa necháme prejsť varom.

 

 

Uvarený sirup odstavíme.

Teraz nechajte vychladnúť.

 

 

Do vychladnutého vlejeme rum, premiešame a prelejeme do pripravených fliaš.

My skladujeme v chladnej komore.

Liečivý sirup na posilnenie imunity, pri chrípke a teplote

 

 

Pani Evka, ktorá nám tento recept poslala na silu bazového sirupu nedá dopustiť.

Je najsilnejší pri prvých príznakoch respiračných chorôb, pomáha pri liečbe chrípky a zápale priedušiek.

Podľa skúseností pani Evky, keď ho nasadíte pri prechladnutí včas, do 3 dní ste ako rybyčka.

 

 

Potrebujeme:

1 kg plody bazy čiernej

1 kg cukor

1 l voda

20 g kyselina citrónová

2 ks klinčeky

trochu rum (voliteľné)

škorica

Postup:

Bobuľky umyjeme a oddelíme od stoniek.

Preložíme do hrnca spolu s vodou.

 

 

Necháme povariť 5 minút, potom pridáme cukor a ostatné prísady /klinčeky, škoricu/.

Stiahneme z ohňa, necháme všetko rozpustiť, scedíme a potom ešte cca 20 minút povaríme.

Teraz pridáme kyselinu citrónovú (konzervuje), nalejeme do horúcich, vysterilizovaných fliaš, zavrieme a dáme do vyhriatej trúby na 150°C

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes