Za lyžičku pri chorobe, za štamperlík na dobrý život: Dedkov zázračný likér z čiernej bazy, vyženie z domu každú pliagu!

4186 0

Dedko naň nedal dopustiť, robil sa každý jeden rok.

Tento likér sa však u nás nepovažoval za klasický alkohol, ale za liek. A tak sa aj užíval – len po troškách. Jedine dedko si dal každá večer za štamperlík a hovoril, že je to na zdravie a dobrý život.

Dožil sa krásnych 98 rokov! :-)

Baza čierna je liek

V bazových bobuľkách je veľké množstvo vitamínu C, B, flavonoidy, ovocné kyseliny a to najmä kyselina jablčná, citrónová, askorbová, éterické oleje.

Tiež obsahuje farbivo atokyán, ktorý pôsobí ako antioxidant, čiže chráni bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov, triesloviny, pektín a iné látky.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Bazový likér si zamilujete

Bazový likér náš dedko považoval za liek na všetky choroby a dával si vždy večer pred spaním.

Jeho ďalšou obrovskou výhodou je však fakt, že je strašne dobrý.

Odporúčam po lyžičke pri chorobách, je to lepší liek ako sirupy proti kašľu – samozrejme pre dospelákov!

Plody sa nesmú jesť surové.

Potrebujeme:

2 litre očistených bazových plodov

1 liter vody

1 kg kryštálového cukru

1 vanilkový cukor

5 lyžíc silnej čiernej kávy (nemusí byť)

1/2 litra umu (rumu) alebo vodky (40%)

Postup:

Bazu varíme s vodou 15 min.

Potom scedíme cez husté sitko a plody trochu poroztláčame, ale nepasírujeme.

Do vzniknutej šťavy pridáme cukor a opäť chvíľu povaríme.

Opäť pridáme vanilkový cukor a zasa varíme 3 – 5 minút.

Nakoniec pridáme uvarenú čiernu kávu a zasa necháme prejsť varom.

Uvarený sirup odstavíme a nechajte vychladnúť.

Do vychladnutého vlejeme rum, premiešame a prelejeme do pripravených fliaš.

My skladujeme v chladnej komore.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár