Za lyžičku pri chorobe, za štamperlík na dobrý život: Dedkov zázračný likér z čiernej bazy, vyženie z domu každú pliagu!

Dedko naň nedal dopustiť, robil sa každý jeden rok.

 

 

Tento likér sa však u nás nepovažoval za klasický alkohol, ale za liek.

A tak sa aj užíval – len po troškách. Jedine dedko si dal každá večer za štamperlík a hovoril, že je to na zdravie a dobrý život.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Dožil sa krásnych 98 rokov! :-)

 

 

Baza čierna je liek

V bazových bobuľkách je veľké množstvo vitamínu C, B, flavonoidy, ovocné kyseliny a to najmä kyselina jablčná, citrónová, askorbová, éterické oleje.

Tiež obsahuje farbivo atokyán, ktorý pôsobí ako antioxidant, čiže chráni bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov, triesloviny, pektín a iné látky.

Bazový likér si zamilujete

 

 

Bazový likér náš dedko považoval za liek na všetky choroby a dával si vždy večer pred spaním.

Jeho ďalšou obrovskou výhodou je však fakt, že je strašne dobrý.

Odporúčam po lyžičke pri chorobách, je to lepší liek ako sirupy proti kašľu – samozrejme pre dospelákov!

Plody sa nesmú jesť surové.

 

Potrebujeme:

2 litre očistených bazových plodov

1 liter vody

1 kg kryštálového cukru

1 vanilkový cukor

5 lyžíc silnej čiernej kávy (nemusí byť)

1/2 litra umu (rumu) alebo vodky (40%)

Postup:

 

 

Bazu varíme s vodou 15 min.

Potom scedíme cez husté sitko.

Plody trochu poroztláčame, ale nepasírujeme.

Do vzniknutej šťavy pridáme cukor a opäť chvíľu povaríme.

 

 

Opäť pridáme vanilkový cukor.

Zasa varíme 3 – 5 minút.

 

 

Nakoniec pridáme uvarenú čiernu kávu.

Zasa necháme prejsť varom.

 

 

Uvarený sirup odstavíme.

Teraz nechajte vychladnúť.

 

 

Do vychladnutého vlejeme rum, premiešame a prelejeme do pripravených fliaš.

My skladujeme v chladnej komore.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels