Za lyžičku pri chorobe, za štamperlík na dobrý život: Dedkov zázračný likér z čiernej bazy, vyženie z domu každú pliagu!

Dedko naň nedal dopustiť, robil sa každý jeden rok. Tento likér sa však u nás nepovažoval za klasický alkohol, ale za liek. A tak sa aj užíval – len po troškách. Jedine dedko si dal každá večer za štamperlík a hovoril, že je to na zdravie a dobrý život. Dožil sa krásnych 98 rokov! :-)

Baza čierna je liek

V bazových bobuľkách je veľké množstvo vitamínu C, B, flavonoidy, ovocné kyseliny a to najmä kyselina jablčná, citrónová, askorbová, éterické oleje, farbivo atokyán, ktorý pôsobí ako antioxidant, čiže chráni bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov, triesloviny, pektín a iné látky.

Bazový likér si zamilujete

Bazový likér náš dedko považoval za liek na všetky choroby a dával si vždy večer pred spaním. Jeho ďalšou obrovskou výhodou je však fakt, že je strašne dobrý. Odporúčam po lyžičke pri chorobách, je to lepší liek ako sirupy proti kašľu – samozrejme pre dospelákov! Plody sa nesmú jesť surové.

Potrebujeme:

2 litre očistených bazových plodov

1 liter vody

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 kg kryštálového cukru

1 vanilkový cukor

5 lyžíc silnej čiernej kávy (nemusí byť)

1/2 litra umu (rumu) alebo vodky (40%)

Postup:

Bazu varíme s vodou 15 min. Potom scedíme cez husté sitko a plody trochu poroztláčame, ale nepasírujeme. Do vzniknutej šťavy pridáme cukor a opäť chvíľu povaríme. Opäť pridáme vanilkový cukor a zasa varíme 3 – 5 minút. Nakoniec pridáme uvarenú čiernu kávu a zasa necháme prejsť varom. Uvarený sirup odstavíme a nechajte vychladnúť. Do vychladnutého vlejeme rum, premiešame a prelejeme do pripravených fliaš. My skladujeme v chladnej komore.