Vynikajúci recept na lievance bez vajec. Sú veľmi jemné a naozaj lahodné, navyše, ostanú dlho mäkké a pripravené sú za 5 minút.
Potrebujeme:
- 250 ml kefíru
- 200 g hl. múky (pre zdravú verziu môžete použiť ovsenú, alebo špaldovú múku)
- 1 polievková lyžica kr. cukor
- 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
- štipka soli
- olej na vyprážanie
Postup:
Do misky nalejte teplý kefír, pridajte soľ a sódu.
Pridajte cukor, potom postupne pridávajte preosiatu múku a vymiešajte husté, lepivé cesto – cesto je hustejšie ako na palacinky.
Cesto dajte na odpočinúť asi na 5 minút a medzitým si pripravte olej a zahrejte ho na panvici.
Dávkujte na panvicu lievance (asi 1 polievková lyžica cesta na jeden kus) a smažte na strednom ohni z oboch strán až do zlatohneda.
Nadýchané lievance sú pripravené. Z jednej šálky kefíru urobíte asi tucet. Vzhľadom k absencii vajec v recepte, lievance zostanú mäkké aj na poobedie, prípadne na druhý deň.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)