V nezrelých (zelených) vlašských orechoch sa našla široká škála pozitívnych účinkov na ľudský organizmus, a preto sú plody už počas štácia dozrievania v ľudovom liečiteľstve veľmi žiadané.
Vzhľad
Zelené orechy majú pomerne mäkkú šupku a jadro. Ľahko sa prepichnú špáradlom alebo ihlou. Priemer plodov je asi dva a pol centimetra. Jadro orechov stále pripomína želatínovú hmotu a škrupina nemá silnú škrupinu. Zelená šupka je šťavnatá a jemná, nie je oddelená od škrupiny.
Spôsob zberu
Takéto orechy sa ľahko krájajú nožom, zvlášť užitočná je ich šťava.
Nezrelý orech je bohatý:
kyselina askorbová (nezrelé orechy nie sú obsahovo nižšie ako zdroje tohto vitamínu ako citrusové plody, šípky a čierne ríbezle);
vitamín E, ako aj skupina B;
sacharidy;
karotén;
fytosterol;
trieslovinové zmesi;
polynenasýtené mastné kyseliny;
jód, soľ kobaltu, vápnika a iných minerálov;
esenciálny olej;
chinóny;
zlúčeniny, ktoré majú baktericídny účinok;
Užitočné vlastnosti
Vlastnosti nezrelého orecha:
posilňuje celkové zdravie, podporuje imunitu;
podporuje hojenie rán;
zastaví krvácanie;
pôsobí proti ateroskleróze;
má sťahujúci účinok;
má antiparazitickú aktivitu;
urýchľuje zotavenie po namáhavom cvičení;
zmierňuje prejav zápalu;
má baktericídny účinok;
je vynikajúcim zdrojom kyseliny askorbovej a jódu;
účinne zvláda hnačku;
pomáha eliminovať impotenciu vďaka vysokému obsahu vitamínov P a E.
posilniť imunitu.
Pre koho nie je vhodná:
Môže sa vyskytnúť individuálna intolerancia voči zlúčeninám prítomným v nezrelých zelených orechoch.
Použitie mliečnych zrelých orechov je nežiaduce pri nadbytku jódu v tele.
Niekedy na nezrelé orechy existujú alergické reakcie.
Tinktúra z nezrelých orechov sa neodporúča pri psoriáze a neurodermatitíde, ako aj pri gastritíde (anacid) a urtikárii. Obsahuje alkohol, takže po nej rozhodne nešoférujte, ani ju nepodávajte deťom.
Šťava
Ak chcete získať šťavu, umyté mladé ovocie by malo byť nakrájané na plátky a vložené do sterilných nádob, posypané cukrom. Cukru sa používa dvakrát toľko ako orechov.
Nádobu uzavrieme vekom a odložíme do chladničky. Užívame tekutinu (šťavu) ktorá sa počas procesu uvoľní. Môžete ju piť celoročne po lyžičke denne.
Šupka
Zelená orechová šupka je dobrá liečivá surovina:
infúzia vyrobená z tejto zelenej šupky, ako aj jej šťava sa používa v ľudovom liečiteľstve ako prostriedok proti svalovej slabosti a únave.
odvar zo zelenej šupky je účinný pri ekzémoch, tuberkulóze kože, hnisavých vyrážkach, zapareninách alebo oparoch.
infúzie a odvary zo šupky zelených orechov sú dobrou prevenciou zubného kazu.
Zelené orechy v ľudovej medicíne
Na posilnenie stien žalúdka sa odporúča starý recept – varenie zelených orechov v mlieku.
Štyri orechy sa rozdrvia (aj so šupkou) a zalejú sa 500 ml horúceho mlieka.
Zmes sa varí päť minút, potom sa zakryje a lúhuje sa dve hodiny.
Prefiltrovaná infúzia sa užíva dva týždne 4 krát denne pred jedlom (pol hodiny) na pol pohára.
Tinktúra s alkoholom je účinná aj pri ochoreniach žalúdka.
Mala by sa užívať jeden mesiac pol hodiny pred jedlom trikrát denne na 40 kvapiek.
Hnačka – nakrájajte štyri zelené orechy a zmiešajte s 200 ml medu, dostanete liek na hnačku. Malo by sa užívať až do zotavenia na čajovej lyžičke a pridať do čaju. Tento výrobok by sa mal uchovávať v chladničke.
Tonikum. Na prípravu liečivého tonika na báze zelených orechov sú potrebné 4 kus. Opláchnu sa, rozomelú s mlynčekom na mäso a zmiešajú sa s cukrom alebo medom (0,5 kg). Výsledný produkt uchovávajte v chladničke. Dospelým sa odporúča pridávať si ich do čaju trikrát denne ako náhradu cukru.
Orechová tinktúra
Príprava tinktúry:
nakrájajte 100 gramov mladých orechov so šupkou;
orechy dajte do fľaše;
naplňte nádobu vodkou po vrch a dobre ju zatvorte;
po dobu jedného mesiaca umiestnite fľašu na chladné a tmavé miesto;
sceďte;
užívajte 1 lyžicu kúry denne – po jednom mesiaci si urobte prestávku na jeden týždeň.