Žihľava je jednou z najcennejších rastlín a to z výživového, aj terapeutického hľadiska.
Na jar je výbornou súčasťou detoxikačných kúr a hodí sa na prípravu šalátov, či štiav.
Dnes máme pre vás recept od našej čitateľky Denisky na liečivý žihľavový sirup s medom.
Potrebujeme:
20 50 výhonkov mladej žihľavy
400 g medu (najlepšie od včelára)
Postup:
Základom je nazbierať si mladú žihľavu na miestach mimo ciest.
Ideálne na vašej záhrade, alebo na okraji lúk či polí.
Žihľavu dobre umyte, nakrájajte nadrobno alebo rozmixujte.
Vložte do väčšej skelenej nádoby (pohára).
Zalejte medom.
Zatvorte viečkom a nechajte lúhovať 7 dní na chladnom mieste.
Počas tejto doby pravidelne pohár každý deň pretrepte.
Dávkovanie
Užívajte každý deň pred raňajkami 1 polievkovú lyžicu počas 3 týždňov.
Okrem toho, že je tento sirup liečivý, je aj chutný.
Liečivé účinky
Žihľava je zásobárňou vitamínov, minerálov, bielkovín a ďalších cenných látok pre zdravie.
Na liečebné účely sa používajú aj čerstvé, aj sušené listy žihľavy a korene zberané neskoro na jeseň.
Žihľava má detoxikačné, diuretické, povzbudzujúce, remineralizačné a imunostimulačné vlastnosti.
Terapeutické využitie:
– na posilnenie imunitného systému
– pri chronickej únave
– pri chudokrvnosti
– na astmu, bronchitídu a kašeľ
– pri zápale tráviaceho traktu
– na elimináciu toxínov a metabolických odpadov z tela močom
– na vylučovanie solí kyseliny močovej
– pri cukrovke
– na regeneráciu tkanív
– pre lepšie hojenie rán
– pri horúčke
– na zastavenie vypadávania vlasov
Prajeme veľa šťastia!