Liečivý zázrak na zápaly priedušiek, pľúc a vykašliavanie: Na jar ho máte zadarmo a vydrží vám celý rok!

e vynikajúci na astmu, zápaly priedušiek a pľúc, na vykašliavanie, taktiže pomáha na problémy s trávením  črevami. Sirup je bohatý na vitamíny a živiny, ide tiež o vynikajúcu pomoc pri zápaloch a bolesti hrdla.

Na jar vyrábam sirup z púpavy a skorocelových listov.

Recept naň som našla na stránke Tinkine recepty a je naozaj fantastický a úplne jednoduchý.

 

 

Je vynikajúci na astmu, zápaly priedušiek a pľúc, na vykašliavanie, taktiže pomáha na problémy s trávením  črevami.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Sirup je bohatý na vitamíny a živiny, ide tiež o vynikajúcu pomoc pri zápaloch a bolesti hrdla.

 

 

Zdravotné výhorny púpavovo-skorocelového sirupu

pomáha pri zápaloch pľúc a priedušiek

uľahčuje vykašliavanie

lieči zápaly v ústnej dutine

pomoc pri angíne

úľava pri problémoch s trávením

pomáha pri hnačke a črevnch ťažkostiach

pomoc pri nachladnutí a virózach

posilňuje imunitu

Potrebujeme:

 

 

púpavový kvet

skorocelový list

1,5 kg kryštálový cukor, trstinový cukor alebo agátový med

Postup:

Nezabudnite si obe prísady na tento sirup nazbierať na čistých miestach, ďaleko od ciest.

 

 

Ideálne zbierajte po daždi, aby ste prísady nemuseli umývať – najmä nie púpavu, tá obsahuje najviac živín čersto nazberaná, neumytá.

Púpavu zmiešame s listami skorocelu a začneme vrstviť do jedného väčšieho pohára, alebo menších.

Striedame vrstvy rastliniek a cukru a takto pokračujeme, kým nie je nádoba plná. Posledná vrstva musí byť cukor.

 

 

Na pohár dáme celofán, ktorý pár krát hore poprepichujeme a upevníme gumičkou.

Položíme na parapetu na slnko za sklo a necháme fermentovať 2-3 týždne.

Cukor sa bude pomaly premieňať na sirup.

Sirup sa bude usadzovať na spodku pohára a do hornej časti sa budú tlačiť bylinky.

Preto je potrebné, každý deň aj 2-3x denne ich stláčať naspäť do sirupu. Inak môžu začať na povrchu plesnivieť a nedôjde k dostatočnému vylúhovaniu.

 

 

Po 14 dňoch sirup zlejeme.

Poriadne vyžmýkame, aby sme neprišli o cenný sirup, prelejeme do pohára a skladujeme v chladničke.

Keď zlejeme do pohárov a uložíme do chladničky môže nám sirup ešte dokvasiť a bude sa nám postupne čistiť.

 

 

Usadenina na spodku pohára nie je na závadu, ale po čase môžme sirup znovu prefiltrovať.

V čase choroby dávkujeme dospelí : 3x denne čajovú lyžičku, pre deti polovičnú dávku .

V chlade vydrží aj pol roka až rok.

Michaela T.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay