Sirup zo smrekových výhonkov má zázračnú moc: Viete, z čoho vás dokáže vyliečiť?

Keď sme boli malí, vždy, keď nastúpili teplejšie mesiace, sme pomáhali so zberom mladých výhonkov smreku. Babička a neskôr aj mama, pripravovali každý rok smrekový sirup, ktorý nielen skvele chutil, ale pomáhal nám zahnať kašeľ, vyliečil bolesť hrdla a poradil si s prechladnutím jedna radosť. Nie nadarmo sa hovorí, že mladý smrek ukrýva v sebe silu rozľahlých lesov a už oddávna bol preto vnímaný ako elixír zdravia.

Prečo je taký liečivý?

Mladé výhonky smreku a ďalších ihličnanov ako napríklad borovice alebo jedle, obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu a je nevyhnutný na prekonanie prechladnutia, chrípky a ochorení dýchacích ciest. Sirup pomáha vykašliavať, uvoľňuje dýchacie cesty a urýchľuje tak ústup nepríjemných symptómov a ťažkostí.

Choroby sa vám budú vyhýbať

Sirup je neprekonateľný v boji proti kašli. Dokáže vás z neho nielen vyliečiť, ale aj ochrániť počas celých mesiacov. Užívame 1 až 2 lyžice denne ráno samostatne alebo pridáme do čaju či iného nápoja. Sirup rozpúšťa hlieny, uvoľňuje dýchacie cesty a uľahčuje vykašliavanie. Navyše, chutí naozaj výborne a preto chutí aj deťom.

Na prípravu sirupu je možné použiť aj borovicové výhonky – účinok bude veľmi podobný. Tie však treba najskôr povariť vo vode, aby zmäkli.

Výroba smrekového sirupu bola v našej rodine spájaná s príjemnými chvíľami v prírode, kde sme mladé výhonky zbierali. Najlepšie je výhonky zbierať na miestach, ďalej od ciest a áut – kvôli prachu a nečistotám. Tiež zbierajte tak, aby ste šetrne pristupovali aj k stromu. Neotrhajte výhonky len z jedného stromu, ale radšej menej výhonkov z viacerých stromov. Keď otrháte len jeden stromček, v tom roku nepodrastie.

Potrebujeme:

Svetlo-zelené mladé výhonky (dĺžka 3-5 cm)

...

Trstinový cukor

Citróny

Postup:

Pripravíme si sklenenú fľašu (ja som použila fľašu s objemom 5 l, ale môžete použiť aj menšiu). Výhonky najskôr prepláchneme v studenej vode a necháme odkvapkať. Potom jednoducho vrstvíme do pohára – vrstvu výhonkov vysokú približne 5 cm, 2-3 kolieska citrónu a posypeme cukrom. Potom opäť vrstva výhonkov a takto pokračujeme, kým nie je nádoba plná – po každej vrstve jemne zatláčame.

stiahnuť

Takto naplnenú nádobu previažeme celofánom a preložíme na slnečné miesto (najlepšie na okno). Necháme odležať približne 3 týždne Hustú šťavu – sirup, ktorá sa v nádobe vytvorila scedíme cez plátno.

Sirup prelejeme do uzatvárateľných sklenených nádob a skladujeme na chladnom mieste. Sirup môžeme použiť na ochutenie čajov, alebo užívať 1 lyžicu denne každé ráno pri problémoch s prechladnutím a kašľom. Tiež ho môžeme užívať ako účinnú prevenciu a kedže má vynikajúcu chuť, zachutí aj deťom.