Levanduľový sirup je úžasný, najlepší nápad ako zužitkovať túto zázračnú bylinku. Je fantastický na upokojenie, dochutenie limonád, dezertov a na upokojenie žalúdka.
Výhody levanduľového sirupu:
- pomáha pri nafukovaní a tráviacich ťažkostiach,
- odstraňuje migrénu a bolesť hlavy,
- priaznivo ovplyvňuje funkčnosť tráviacej a vylučovacej sústavy,
- podporuje prirodzené trávenie a tvorbu žlče,
- prospieva činnosti čriev,
- upokojuje a pomôže vám lepšie spať – dajte si lyžičku pred spaním, alebo pohár levanduľovej limonády,
- zlepšuje sústredenie,
- úžasné ochucovadlo do jedál a nápojov.
Potrebujeme:
1,5 l vody
700 g – 1 kg cukru (kryštálový, alebo trstinový)
30 g kyseliny citrónovej
100-130 g levanduľových kvetov nastrihaných nadrobno
1 citrón (dobre umytý)
Postup:
Ingrediencie (okrem citrónu) jednoducho dáme do hrnca. Zalejeme 1,5 l vriacej vody. Miešame, kým sa cukor celkom nerozpustí. Pridáme nakrájaný citrón. Prikryjeme gázou, ktorú pripevníme gumičkou a necháme odstáť dva dni, pri izbovej teplote, mimo priameho slnka. Každý deň premiešame. Potom scedíme a uchovávame v sklenených fľašiach. Používame ho na prípravu limonád, čajov, do dezertov na preliatie palacniek!
Ľubka V.