Svieža fialová farba, sladkastá chuť a opojná vôňa vychádzajúci zo svahov u potokov alebo riek, na okrajoch lúk či pri trávnikoch láka k zastaveniu a rozjímanie nad všetkou tou nádherou a slasťou.
Fialky sú vyhľadávané nielen pre svoju príťažlivú krásu, ale aj pre ich liečivé účinky.
Rastlinky blahodarne pôsobí na naše zdravie a priaznivo ovplyvňujú činnosť organizmu.
Čím všetkým sú pre nás fialky prospešné?
-účinne riedia hlien pri kašli,
-pomáhajú liečiť horné dýchacie cesty,
-pôsobia blahodárne pri zápale hlasiviek,
-dokážu zmierniť reumatické bolesti,
-majú silné močopudné účinky,
-úľava pri kŕčoch a bolestiach brucha,
-sú vynikajúcim pomocníkom pri migrénach a bolestiach hlavy …
-ako obklad je tiež vhodná na zapálené a opuchnuté miesta,
-odvar z fialky je výborný na omývanie hnisavých rán, kožných vredov a vyrážok,
-skúste ju použiť aj na oplachovanie vlasov pri lupinách – ako bonus budú vlasy zdravé a lesklé,
-vôňa fialky tlmí bolesť hlavy, uvoľňuje a zbavuje stresu.
Čo obsahujú?
Sú zázobarňou vitamínu C a rutínu. Obsahuje totiž prospešné saponíny a flavonoidy.
Tiež sa v nich nachádzajú triesloviny, sliz, karotenoidy, alkaloid violín a glykozid gaulterín.
Nechýbajú ani stopy silice s metylesterom kyseliny salicylovej.
Všetko sú to veľmi prospešné látky pre ľudský organizmus.
Veď napríklad spomínané flavonoidy majú silný antioxidačný účinok, pomáhajú kardio-vaskulátnemu systému a regenerujú, spevňujú cievy.
Fialka patrí medzi naše najstaršie liečivé bylinky, ktorú spomínali už Dioscoridos, či Plínius.
Sirup z divokých fialiek
Je fantastický do limád a čajov.
Úžasný pomocník pri chorobách dýchacích ciest, strese, zápaloch a tiež pomáha pri bolestiach brucha. je to jednoducho jarný zázrak, ktorý si natrháte úplne zdarma.
Nezabudnite zbierať na čistých miestach, ďaleko od ciest a áut.
Pri ochorení dýchacích ciest a ďalších spomínaných problémoch užívajte 1 PL niekoľkokrát denne do zmiernenie ťažkostí.
Potrebujeme:
30 g fialiek (asi 2 hrste)
1 l prevarenej vody
1 PL kyseliny citrónovej
1 kg BIO trstinového cukru.
Tmavá farba trstinového cukru spôsobí, že výsledný odtieň sirupu nebude tak jasne fialový, ako pri použití bieleho, ale získa nádych karamelu. S klasickým kryštálovým cukrom budete mať krásnu fialovú farbu.
Postup:
Fialky prepláchnite pod miernym prúdom tečúcej vody a vsypte ich do pripraveného kastróla.
Zalejte prevarenou horúcou vodou a nechajte macerovať do druhého dňa.
Kvetovú zmes preceďte do vedľajšieho hrnca. Kvety vyhoďte. Prisypte cukor a priveďte do varu.
Pridajte kyselinu citrónovú a na miernom plameni varte do zhustnutia asi 45 minút.
Inhed nalievajte do vysterilizovaných pohárov. Obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť.
Používajte ako sladidlo do šalátov, kávy, čaju. Môžete pridávať do ciest alebo ním poliať palacinky.
Vyrobte si osviežujúcu domácu limonádu a spoznajte ich zázračnú moc.