Liečivý sirup z jarných fialiek má zázračnú moc: 1 lyžička a zabudnete, čo je kašeľ, stres aj bolesť hlavy!

60

Svieža fialová farba, sladkastá chuť a opojná vôňa vychádzajúci zo svahov u potokov alebo riek, na okrajoch lúk či pri trávnikoch láka k zastaveniu a rozjímanie nad všetkou tou nádherou a slasťou. Fialky sú vyhľadávané nielen pre svoju príťažlivú krásu, ale aj pre ich liečivé účinky. Rastlinky blahodarne pôsobí na naše zdravie a priaznivo ovplyvňujú činnosť organizmu.

Čím všetkým sú pre nás fialky prospešné?

  • účinne riedia hlien pri kašli,
  • pomáhajú liečiť horné dýchacie cesty,
  • pôsobia blahodárne pri zápale hlasiviek,
  • dokážu zmierniť reumatické bolesti,
  • majú silné močopudné účinky,
  • úľava pri kŕčoch a bolestiach brucha,
  • sú vynikajúcim pomocníkom pri migrénach a bolestiach hlavy
  • ako obklad je tiež vhodná na zapálené a opuchnuté miesta,
  • odvar z fialky je výborný  na omývanie hnisavých rán, kožných vredov a vyrážok,
  • skúste ju použiť aj na oplachovanie vlasov pri lupinách – ako bonus budú vlasy zdravé a lesklé,
  • vôňa fialky tlmí bolesť hlavy, uvoľňuje a zbavuje stresu.

Čo obsahujú?

zázobarňou vitamínu C a rutínu. Obsahuje totiž prospešné saponíny a flavonoidy. Tiež sa v nich nachádzajú triesloviny, sliz, karotenoidy, alkaloid violín a glykozid gaulterín. Nechýbajú ani stopy silice s metylesterom kyseliny salicylovej. Všetko sú to veľmi prospešné látky pre ľudský organizmus. Veď napríklad spomínané flavonoidy majú silný antioxidačný účinok, pomáhajú kardio-vaskulátnemu systému a regenerujú, spevňujú cievy. Fialka patrí medzi naše najstaršie liečivé bylinky, ktorú spomínali už Dioscoridos, či Plínius.

Sirup z divokých fialiek

Je fantastický do limád a čajov. Úžasný pomocník pri chorobách dýchacích ciest, strese, zápaloch a tiež pomáha pri bolestiach brucha. je to jednoducho jarný zázrak, ktorý si natrháte úplne zdarma. Nezabudnite zbierať na čistých miestach, ďaleko od ciest a áut. Pri ochorení dýchacích ciest a ďalších spomínaných problémoch užívajte 1 PL niekoľkokrát denne do zmiernenie ťažkostí.

Potrebujeme:

30 g fialiek (asi 2 hrste)
1 l prevarenej vody
1 PL kyseliny citrónovej
1 kg BIO trstinového cukru.
Tmavá farba trstinového cukru spôsobí, že výsledný odtieň sirupu nebude tak jasne fialový, ako pri použití bieleho, ale získa nádych karamelu. S klasickým kryštálovým cukrom budete mať krásnu fialovú farbu.

Postup:

Fialky prepláchnite pod miernym prúdom tečúcej vody a vsypte ich do pripraveného kastróla. Zalejte prevarenou horúcou vodou a nechajte macerovať do druhého dňa.

Kvetovú zmes preceďte do vedľajšieho hrnca. Kvety vyhoďte. Prisypte cukor a priveďte do varu. Pridajte kyselinu citrónovú a na miernom plameni varte do zhustnutia asi 45 minút.

Inhed nalievajte do vysterilizovaných pohárov. Obráťte  hore dnom a nechajte vychladnúť.

Používajte ako sladidlo do šalátov, kávy, čaju. Môžete pridávať do ciest alebo ním poliať palacinky. Vyrobte si osviežujúcu domácu limonádu a spoznajte ich zázračnú moc.

 

Témy:


Pridajte svoj komentár