Liečivý sirup z čiernej bazy – znižuje horúčku, lieči chrípku aj bolesť brucha: Hlavnú prísadu máte v auguste úplne zadarmo!

Plody sa zberajú v auguste až v septembri a sú nesmierne prospešné pre naše zdravie. Treba len vedieť, ako ich spracovať a využiť. Plody bazy sú veľmi liečivé, ale v surovom stave sú aj mierne jedovaté (obsahujú látku sambunigrín) nekonzumujte ich preto surové. Dnes tu pre vás máme perfektný recept na liečivý bazový sirup.

Baza čierna a jej účinky na zdravie

  • Silná podpora imunity, chráni bunky pred radikálmi
  • Antivírusové, antibakteriálne účinky
  • Antiseptické a detoxikačné účinky
  • Mierne antibiotické účinky
  • Podporuje potenie (chrípka…)
  • Podporujú trávenie, prečisťujú tráviaci trakt
  • Odstraňuje zápchu, upravuje stolicu
  • Odstraňuje plynatosť a bolesti brucha
  • Udržiava zdravé dýchacie cesty
  • Eliminuje zápaly, kašeľ a hlieny
  • Vhodná pri nádche, chrípke, alergii, bronchitíde
  • Močopudný účinok, čistí obličky a močové cesty
  • Uvoľňuje z tela kyselinu močovú
  • Eliminuje bolesti kĺbov (Reuma, Dna…)
  • Upokojuje nervový systém
  • Eliminuje stres
  • Zmierňuje bolesti a kŕče (migréna, brucho)
  • Podporuje hojenie pokožky (vyrážky, ekzémy, poranenia)
  • Dezinfikuje a urýchľuje hojenie kože

Zdravý bazový sirup

  • 1 hrnček čerstvých bazových bobúľ
  • 1/2 hrnčeka vody
  • 1/2 hrnčeka medu alebo môžeme použiť cukor – verzia s medom je ale zdravšia
  • 1 škoricová tyčinka
  • 5 klinčekov
  • 2 polievkové lyžice nakrájaného zázvoru (môže sa vynechať)

Postup:

Umyté bobule zalejeme vodou a pridáme korenie. Privedieme do varu a odokryté varíme asi 60 min, kým sa tekutina nezredukuje na polovicu. Prepasírujeme cez sitko, pridáme med a premiešame kým sa nerozpustí.
V takomto stave vám sirup vydrží v chladničke asi mesiac. Ak si chcete spraviť zásoby na dlhšie tak ho môžete zmraziť alebo sterilizovať. Sirup rozlejte do zahriatych fliaš. dobre uzavrite, vložte do hrnca s teplou vodu a priveďte do varu. Potom fľašky vyberte, otočte hore dnom, zabaľte do deky a nechajte pomaly vychladnúť.
Tento sirup môžete používať ako liek pri prechladnutí alebo na dochutenie pri pečení, varení či do čaju.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Foto: pixabay