Vynikajúci domáci sirup z černíc. Vyskúšajte varenú verziu aj tú bez varenia. Perfektne využijete obe.
Práve v tomto období dozrievajú v lesoch, aj v našich záhradách. Toto čierne ovocie ospevovali už v starovekom grécku a je staré – a možno aj staršie – ako samotné ľudstvo. V posledných rokoch sa však na černice zabúda a do popredia sa dostávajú skôr ich populárnejší príbuzní z lesa – čučoriedky a brusnice. Na černice by sa však rozhodne nemalo zabúdať.
Ukrývajú pokoj a silu zlených lesov
Černice dokážu rásť vo veľmi náročnom prostredí a jedinou zbraňou, ktorou sa dokážu brániť sú ostré tŕne. Výsledkom ich sily a húževnatosti sú čierne plody, ktoré v sebe ukrývajú tajomstvo zdravia, sily a duševného pokoja.
Černicový sirup – účinky na zdravie
Černicový sirup je sirup so sacharidovým základom, ale aj napriek tomu má pozitívne účinky na naše zdravie.
- Podporuje obranyschopnosť, chráni bunky pred radikálmi
- Prevencia proti chrípke či nádche
- Antiseptické a detoxikačné účinky
- Podporuje trávenie, vylučovanie žlče, pravidelnú stolicu
- Podporuje krvotvorbu, prevencia Anémie
- Zlepšuje kvalitu vlasov, nechtov a pokožky
- Regenerujú sliznice i pleť, spomaľujú starnutie buniek.
- Priaznivo pôsobia pri zápche, liečbe močových a žlčových ciest.
- Chránia zrak pred vplyvom voľných radikálov.
- Podporujú správnu funkciu nervov alebo svalov.
- Pomáha pri liečbe reumy
Recept domáci černicový sirup (nevarený, za studena)
Potrebujete: 1 kg černíc, 1 kg cukru, 1 liter vody a 40 g kyseliny citrónovej.
Umyté a odstopkované černice dajte do misy, zalejte vodou, pridajte kyselinu citrónovú a nechajte odležať v chladničke 24 – 48 hodín. Raz za 12 hodín černice pomiešajte. Po odležaní černice sceďte, prípadne aj cez sito, aby Vám tam neostali pevné časti. Pridajte cukor a miešajte, kým sa prirodzene neroztopí. Potom černicový sirup rozlejte do fliaš a dobre uzatvorte.
Recept domáci černicový sirup (varený)
Potrebujete: 500 g černíc, 300 g cukru (biely, trstinový), 3 PL citrónovej šťavy,
Opláchnuté černice dajte do hrnca s vodou a citrónovou šťavou. Na miernom ohni priveďte černice do bodu varu a potom vypnite. Tento objem preceďte cez tenké sito alebo najlepšie cez plátno, aby v tekutine neostali pevné časti černíc. Do precedenej tekutiny pridajte cukor a varte na miernom ohni, kým sa cukor neroztopí. Potom tento černicový sirup rozlejte do fliaš, dobre uzatvorte. Ak ho neskonzumujete hneď, tak černicový sirup môžete aj vysterilizovať.