Vynikajúci domáci sirup z černíc. Vyskúšajte varenú verziu aj tú bez varenia. Perfektne využijete obe.
Práve v tomto období dozrievajú v lesoch, aj v našich záhradách.
Toto čierne ovocie ospevovali už v starovekom grécku a je staré – a možno aj staršie – ako samotné ľudstvo.
V posledných rokoch sa však na černice zabúda.
Do popredia sa dostávajú skôr ich populárnejší príbuzní z lesa – čučoriedky a brusnice.
Na černice by sa však rozhodne nemalo zabúdať.
Ukrývajú pokoj a silu zlených lesov
Černice dokážu rásť vo veľmi náročnom prostredí a jedinou zbraňou, ktorou sa dokážu brániť sú ostré tŕne.
Výsledkom ich sily a húževnatosti sú čierne plody.
Tie v sebe ukrývajú tajomstvo zdravia, sily a duševného pokoja.
Černicový sirup – účinky na zdravie
Černicový sirup je sirup so sacharidovým základom, ale aj napriek tomu má pozitívne účinky na naše zdravie.
Podporuje obranyschopnosť, chráni bunky pred radikálmi
Prevencia proti chrípke či nádche
Antiseptické a detoxikačné účinky
Podporuje trávenie, vylučovanie žlče, pravidelnú stolicu
Podporuje krvotvorbu,
Prevencia Anémie
Zlepšuje kvalitu vlasov, nechtov a pokožky
Regenerujú sliznice i pleť, spomaľujú starnutie buniek.
Priaznivo pôsobia pri zápche, liečbe močových a žlčových ciest.
Chránia zrak pred vplyvom voľných radikálov.
Podporujú správnu funkciu nervov alebo svalov.
Pomáha pri liečbe reumy
Recept domáci černicový sirup (nevarený, za studena)
Potrebujete:
1 kg černíc
1 kg cukru
1 liter vody
40 g kyseliny citrónovej
Postup:
Umyté a odstopkované černice dajte do misy, zalejte vodou.
Pridajte kyselinu citrónovú a nechajte odležať v chladničke 24 – 48 hodín.
Raz za 12 hodín černice pomiešajte.
Po odležaní černice sceďte, prípadne aj cez sito, aby Vám tam neostali pevné časti.
Pridajte cukor a miešajte, kým sa prirodzene neroztopí.
Potom černicový sirup rozlejte do fliaš a dobre uzatvorte.
Recept domáci černicový sirup (varený)
Potrebujete:
500 g černíc
300 g cukru (biely, trstinový)
3 PL citrónovej šťavy,
Postup:
Opláchnuté černice dajte do hrnca s vodou a citrónovou šťavou.
Na miernom ohni priveďte černice do bodu varu a potom vypnite.
Tento objem preceďte cez tenké sito alebo najlepšie cez plátno, aby v tekutine neostali pevné časti černíc.
Do precedenej tekutiny pridajte cukor a varte na miernom ohni, kým sa cukor neroztopí.
Potom tento černicový sirup rozlejte do fliaš
Dobre uzatvorte.
Ak ho neskonzumujete hneď, tak černicový sirup môžete aj vysterilizovať.