plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zázračný nápoj našich dedov, ktorého sa bojí každá choroba: V lete zabudnite na rannú kávu – pár glgov a ste ako vymenení!

Keď začne kvitnúť, nájdete ju takmer všade. Rastie pri cestách, na medziach, lúkach, pasienkoch, násypoch. Táto rastlinka s romantickými kvietkami čaká práve na vás, čakanka je jedna z najliečivejších byliniek v našich zemepisných šírkach a využiť ju môžete od koreňa až po kvety.

Čakanka obyčajná známa aj pod menom čakanka poľná, korenie svätého Petra, kávová zelina či cigória. V starom Egypte bola považovaná za magickú bylinu – údajne dávala krásu i úspech. Obdobie zberu jún až október. Zbierame listy a kvety so slabšími stonkami. Sušíme prirodzeným teplom (kvet pri sušení stráca modrú farbu). Koreň, ktorý zbierame na jeseň, sušíme aj umelým teplom (40 – 50°C).

Plná živín

Čakanka obyčajná obsahuje vitamíny A, B, C, E, K, betakarotén a luteín, z minerálnych látok sú zastúpené železo, horčík, vápnik, draslík, selén, mangán, sodík, meď a zinok. Koreň i vňať čakanky obsahujú predovšetkým inulín, rozpustnú vlákninu s probiotickými účinkami. Ďalej živice, soli draslíka, glykozidy cichorín a intybín, kyselinu trieslovú, slizy a cholín.

Čo dokáže čakanka?

  • čistí krv a podporuje jej tvorbu
  • znižuje vysokú hladinu cholesterolu
  • prečisťuje cievy
  • je prevenciou srdcovo-cievnych ochorení
  • zlepšuje aj činnosť pečene a žlčníka, podporuje vylučovanie žlče. 
  • podporuje trávenie
  • osoží pri chorobách pečene a žlčníka
  • napomáha látkovej premene
  • detoxikuje organizmus
  • prečisťuje a podporuje funkciu pečene
  • koreň sa uplatňuje aj pri liečení cukrovky
  • mladé čerstvé listy možno upotrebiť ako šalát
  • pražený koreň čakanky sa používa ako náhrada kávy – obsahuje ho aj legendárna Melta
  • uľaví pri zápche i žalúdočnej nevoľnosti

Zber a úprava

Zberajú sa celá nadzemná časť aj koreň. Koreň sa zbiera v marci alebo od septembra do októbra. Svieža vňať spolu s kvetmi a nadzemnými lístkami sa zberá predpoludním a suší sa na tienistom mieste alebo v umelých podmienkach pri teplote do 50°C. Korene sa vyberajú zo zeme v septembri, októbri alebo na jar. Umyjú sa a rozkrájajú na 10 – 15 cm dlhé kúsky. Sušia sa v tieni.

Pripravte si z čakanky:

Liečivý čaj a odvar  z modrých kvetov čakanky

Čaj z modrých kvetov čistí krv a podporuje jej tvorbu, znižuje vysokú hladinu cholesterolu, prečisťuje cievy a preto je aj prevenciou srdcovo-cievnych ochorení. Zlepšuje aj činnosť pečene a žlčníka, podporuje vylučovanie žlče. prirpavíme ho ako ktorýkoľvek iný vbylinkový čaj – zaliať vriacou vodou, nechať lúhovať scediť a piť. 

Odvar z kvetov prečistí obličky i močové ústrojenstvo. Ak ste niekedy mali v mechúre alebo v obličkách kameň, už to asi zažiť nechcete. Pomôže vám v tom práve čakanka, ktorá preventívnepôsobí proti vzniku kameňov.

Nálev z čakanky

Čakanka sa najčastejšie podáva vo forme nálevu, ktorý sa pripraví z jednej polievkovej lyžice na štvrť litra vody. Na dosiahnutie silnejšieho účinku je vhodný odvar, ktorý sa varí päť minút. Pijú sa dve až tri šálky denne, vždy po jedle.

Odvar z koreňa

Odvar si pripravte z litra vody a piatich polievkových lyžíc sušenej rastliny. Takýto odvar je vhodný na obklady, výplachy, kloktanie či dokonca aj do kúpeľa (v tom prípade je dôležité spraviť ho silnejší). Odvar nechajte lúhovať približne 15 minút, sceďte a  používajte na konkrétny účel.

Na očistu pečene a podporu funkcie žlčníka

Potrebujete: 1 kávovú lyžičku koreňa čakanky, 2,5 deci vody, malý hrniec, 1 ČL medu alebo citrón

Koreň s vodou vložte do hrnca a priveďte na 90 stupňov teploty. Nesmie sa variť. Túto zmes prihrievajte pri 90 stupňov 5 – 7 minút. Potom čaj odstavte a nechajte ho zakrytý lúhovať približne 10 – 15 minút. Čaj sceďte a do vlažného môžete pridať med alebo citrón. Tento čaj podporuje trávenie, vylučovanie žlče, pôsobí močopudne, podporuje funkciu pečene, obličiek a čistí aj močové cesty. Tento čaj pite teplý 2 krát za deň.

Liečivá zmes na žalúdok

Kvári vás chronický zápal žalúdočnej sliznice, lenivý žalúdok a nedostatok žalúdočných štiav? Pomôže vám špeciálna zmes zmiešaná z päťdesiatich gramov vňate čakanky a repíka, listov púpavy a aj skorocelu. Jednu polievkovú lyžicu byliniek zalejte tromi decilitrami vriacej vody a nechajte štvrťhodinu lúhovať. Čaj pite nesladený tri- až štyrikrát denne.

Keď do zmesi pridáte päťdesiat gramov nátržníka husieho, zvýšite jeho protizápalový účinok. Vtedy však čaj tri minúty povarte a nakoniec nechajte ešte polhodinu postáť.

Kvas z čakanky – liečivý nápoj namiesto kávy

Tento výrobok má príjemnú orechovú príchuť, nezvyčajnú arómu a korenistú chuť s miernou horkosťou. Kvas je bohatý na vitamíny, organické kyseliny, minerály, dokonale uhasí smäd v horúcom počasí. Bude užitočná pre dysbakteriózu, gastritídu s nízkou kyslosťou a oslabenie mužskej sily. Pretože ide o fermentovaný produkt, poskytuje neoceniteľné výhody pre mikroflóru žalúdka a čriev. Navyše má aj povzbudzujúci účinok, takže ráno si ho môžete pokojne dať namiesto kávy.

prísady

5 l vody
2 polievkové lyžice sušeného koreňa čakanky
1 lyžička kyseliny citrónovej
500 g kr. cukru
1,5 lyžičky sušeného droždia

príprava

  1. Do hrnca s 5 litrami studenej vody pridajte všetky prísady okrem droždia. Miešajte, dajte na oheň a priveďte do varu.
  2. Odstráňte z tepla a uistite sa, že kvapalina vychladla na približne 40 stupňov. Z hrnca odoberte trochu teplého roztoku do samostatnej nádoby a rozpustite v nej droždie, potom nalejte do hrnca.čakanka kvass
  3. Dôkladne premiešajte, prikryte panvicu vekom a položte na teplé miesto na 3-4 hodiny. Akonáhle uvidíte na povrchu penu, kvas je pripravený. Ak nie je dostatok peny, nechajte nádobu odstáť na teplom mieste cez noc.čakanka kvas doma
  4. Pite chladné.

Najlepšie recepty na dnes