plny-hrniec_transparent_negativ.png

Liečivé polievky pri kašli, boľavom hrdle a nádche: 9 receptov, ktoré zaručene zaženú príznaky choroby a chutia úžasne!

Tieto polievky sú výborná prvá pomoc, keď na vás lezie choroba, alebo chcete urýchliť zotavenie. Staré overené recepty.

Mrkvová so zázvorom

Potrebujeme pre 4 osoby:

4 kusy mrkva

1 smotana na varenie

1 domáci zeleninový bujón (ak nemáte použite namiesto vody zeleninový vývar)

1 kus zeleru

1 zemiak

1 cibuľa

3 strúčiky cesnaku

2 lyžice oleja

2 kusy petržlenu

Kúsok petržlenu (koreň)

pažítka

soľ

1 koreň zázvoru

vodu

Postup:

Ošúpeme mrkvu, zeler, petržlen a zemiak, umyjeme a nakráme na menšie kúsky.

Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na troške oleja.

Pridáme zeleninu.

Zalejeme vodou a pridáme bujón, ochutíme soľou, korením.

Nakoniec pridáme nastrúhaný zázvor a cesnak.

Varíme 20 minút. Keď je zelenina mäkká, zložte polievku z ohňa.

Rozmixujte s mixérom, potom dajte späť na sporák a nalejte smotanu.

Chvíľku povearíme, aby som sa trochu spojil.

Pred podávaním posypeme nakrájanou cibuľou a petržlenom.

Ak máte radi krémové polievky, nenechajte si ujsť brokolica! Zdravá, intenzívna chuť a farba, ktoré si užijete.

Kapustová polievka pri nádche

Potrebujeme: 

1/2 hlávky kapusty

300 ml šťavy z kyslej kapusty

5 zemiakov

2 cibule nakrájané

6 strúčikov cesnaku nakrájané

soľ

nové celé korenie (3 guľôčky)

mleté čierne korenie

Červená paprika

bobkový list

1 väčší zemiak na zahustenie

Postup: 

Nakrájame si zemiaky a kapustu a dáme variť do 2 litrov slanej vody.

Pridáme cibuľu, cesnak, bobkový list, tri guľôčky nového korenia, pol lyžičky mletého čierneho korenia a mletú papriku.

Keď zemiaky zmäknú, prilejeme kyslú šťavu. Zahustíme rozmixovaným zemiakom.

Podávame so strúhaným cestom alebo s celozrnným chlebom.

Brokolicová sýta polievka a vitamínmi

Potrebujeme pre 4 osoby:

50 dkg brokolice

10 dkg syra

Strúčik cesnaku

2 ks mrkvy

1,6 dl smotany na varenie

1 červená cibuľa

2 dkg masla

štipka

soľ

Muškátový oriešok

1 kocka bujónu (slepačí, zeleninový – najlepšie je použiť domáci bujón)

Postup:

Umyte brokolicu a rozdeľte na ružičky. Očistite mrkvu, nastrúhajte na jemno, ošúpte červenú cibuľu nakrájajte ju.

Rozpustite maslo na panvici a osmažte cibuľu.

Pridajte mrkvu, brokolicu a nalejte toľko vody alebo vývaru, koľko budete chcieť mať polievky. Povarte vývar asi 15 minút.

Keď zelenina zmäkne, pridajte smotanu, bujónom, korením, muškátovým orieškom, cesnakom, soľou a premiešajte.

V prípade potreby môžete zriediť troškou vody. Pridajte syr a znovu prevarte Ak sa roztopí, môžete ho odobrať z ohňa.

Cesnaková polievka proti chrípke a zápalom

Potrebujeme:

1 hlávku cesnaku

6 zemiakov nakrájaných na kocky

1 lyžicu masla alebo oleja

1 lyžičku mletej rasce

Mojaránku

1 lyžicu vegety – ideálne domácej

2 lyžice múky

Petržlenovú vňať

Asi 1,5 l vývaru alebo obyčajnej vody s 2 kockami bujóny

Soľ a čierne korenie podľa chuti

Ďalej:

2-3 krajce chleba nakrájaný na kocky

Strúhaný syr

Postup:

V hrnci roztopíme maslo a opražíme na ňom pretlačený cesnak.

Poprášime múkou, premiešame a zalejeme vodou s bujónom alebo vývarom.

Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme domäkka (čím viac necháte zemiaky rozvariť, tým bude polievka hustejšia).

Potom polievku zložíme z plameňa, dochutíme ju vegetou, rascou, majoránkou a soľou, pridáme petržlenovú vňať a všetko spolu rozmixujeme.

Chlieb nakrájame na kocky a na oleji dochrumkava opražíme.

Opečený chlieb dáme do každej porcie až tesne pred podávaním. Polievku môžeme servírovať aj vo vydlabanom bochníku a výborne chutí aj s pridaným strúhaným syrom.

Paradajková polievka proti zápalom

Potrebujeme:

1 hrsť cherry paradajok

130 ml zeleninového vývaru

1 cibuľu

2 strúčiky cesnaku

2 lyžičky kurkumy

1 lyžičku kokosového oleja (môžeme použiť aj zeleninový olej)

½ lyžičky morskej soli

1 lyžičku sušenej bazalky

1 lyžicu jablčného octu

½ lyžičky čierneho korenia čerstvo namletého

Postup:

Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji spolu s cesnakom po dobu jednej minúty.

K cibuľke a cesnaku pridáme cherry paradajky (môžete ich oošúpať, alebo uvariť aj so šupkou), kurkumu a varíme, kým paradajky nepustia šťavu a celkom nezmäknú.

Potom pridáme paradajky z konzervy aj so šťavou, ocot, vývar a bazalku.

Privedieme do varu a varíme približne 6 minút. Potom celú zmes preložíme do mixéra a rozmixujeme.

Osolíme, okoreníme a môžeme podávať. Ozdobíme zelenou cibuľkou alebo čerstvou bazalkou.

Silná polievka na boľavé hrdlo

Potrebujeme:

2 lyžice masla alebo masti

1,5 hlávky cesnaku + zopár strúčikov na záver

5 – 6 stredne veľkých zemiakov

1L vývaru

2 PL oleja

Korenie – bobkový list, čierne korenie, soľ

Celozrnná bageta alebo chlebík

Na servírovanie:

Opečený chlebík, alebo bageta (tiež môžeme potrieť cesnakom)

Nastrúhaný syr (pridá polievočke na chuti)

Postup:

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. Cesnak ošúpeme.

V hrnci na plameni roztopíte maslo, pridáme zemiaky a necháme smažiť zhruba 2 minúty.

K zemiakom pridáme cesnak (celé strúčiky), bobkový list, čierne korenie a soľ.

Premiešame a prilejeme vývar. Varíme asi 20 minút, kým sa zemiaky neuvaria.

Keď sú zemiaky uvarené, vyberieme z hrnca bobkový list a polievku rozmixujeme mixérom do jemnej konzistencie.

Pridať môžeme ešte pár strúčikov cesnaku. Koľko strúčikov pridáte, takú silu bude polievka mať, radšej priebežne ochutnávajte, aby ste to so silou neprehnali.

Premiešame a môžeme podávať.

Poznámka: Polievka obsahuje skutočne dosť veľa cesnaku a preto by ju mali osoby trpiace nízkym tlakom konzumovať s mierou, prípadne ubrať množstvo cesnaku.

 

Pórová proti kašľu

Potrebujeme: 

1 väčší pór

2 zemiaky

2 mrkvy

petržlenovú vňať

pažítku, maslo

zeleninový vývar

kôpor

vajcia uvarené namäkko

soľ, mleté čierne korenie

(ja dávam aj trošku smotany)

Postup: 

V hrnci rozpustíme maslo, vložíme pór nakrájaný na kolieska a kúsky mrkvy, posolíme a 2-3 minúty opekáme. Vložíme pár lístkov petržlenovej vňate s pažítkou, zalejeme vývarom, prikryjeme a na miernom plameni varíme asi 15 minút. Potom do hrnca pridáme vopred očistené, pokrájané zemiaky, podľa potreby prilejeme vývar a spolu dovaríme domäkka. Uvarenú polievku aj s bylinkami rozmixujeme, okoreníme a dosolíme. Podávame s vajcami uvarenými namäkko a ozdobíme kôprom.

Blesková mrkvová polievka na lepšiu imunitu

Potrebujeme:

500 g mrkvy

1 zeler

1 cibuľu

2 strúčiky cesnaku

2 lyžice olivového oleja

Soľ a čierne mleté korenie

Bazalku

2 l vody

Postup:

Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Potom pridáme očistenú a na kocky nakrájanú mrkvu a zeler. Orestujeme, pridáme pretlačený cesnak, ochutíme soľou a korením a zalejeme vodou. Varíme, kým zelenina nezmäkne.

Potom rozmixujeme, dochutíme bazalkou a môžeme servírovať.

Super – zdravá polievka s ružičkovým kelom

Potrebujeme:

350 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, kaleráb, zeler, paštrnák)

200 g ružičkového kelu

3 lyžice olivového oleja

1 l slepačieho vývaru

Soľ, čierne korenie

Nadrobno nasekanú petržlenovú vňať alebo pažítku

Postup:

Zeleninu pokrájame nadrobno a orestujeme na olivovom oleji. Ochutíme soľou, korením, zalejeme vývarom a necháme variť. Pred koncom varenia pridáme kel a petržlenovú vňať.

 

Najlepšie recepty na dnes