Tieto polievky sú výborná prvá pomoc, keď na vás lezie choroba, alebo chcete urýchliť zotavenie. Staré overené recepty.
Mrkvová so zázvorom
Potrebujeme pre 4 osoby:
4 kusy mrkva
1 smotana na varenie
1 domáci zeleninový bujón (ak nemáte použite namiesto vody zeleninový vývar)
1 kus zeleru
1 zemiak
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
2 lyžice oleja
2 kusy petržlenu
Kúsok petržlenu (koreň)
pažítka
soľ
1 koreň zázvoru
vodu
Postup:
Ošúpeme mrkvu, zeler, petržlen a zemiak, umyjeme a nakráme na menšie kúsky.
Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na troške oleja.
Pridáme zeleninu.
Zalejeme vodou a pridáme bujón, ochutíme soľou, korením.
Nakoniec pridáme nastrúhaný zázvor a cesnak.
Varíme 20 minút. Keď je zelenina mäkká, zložte polievku z ohňa.
Rozmixujte s mixérom, potom dajte späť na sporák a nalejte smotanu.
Chvíľku povearíme, aby som sa trochu spojil.
Pred podávaním posypeme nakrájanou cibuľou a petržlenom.
Ak máte radi krémové polievky, nenechajte si ujsť brokolica! Zdravá, intenzívna chuť a farba, ktoré si užijete.
Kapustová polievka pri nádche
Potrebujeme:
1/2 hlávky kapusty
300 ml šťavy z kyslej kapusty
5 zemiakov
2 cibule nakrájané
6 strúčikov cesnaku nakrájané
soľ
nové celé korenie (3 guľôčky)
mleté čierne korenie
Červená paprika
bobkový list
1 väčší zemiak na zahustenie
Postup:
Nakrájame si zemiaky a kapustu a dáme variť do 2 litrov slanej vody.
Pridáme cibuľu, cesnak, bobkový list, tri guľôčky nového korenia, pol lyžičky mletého čierneho korenia a mletú papriku.
Keď zemiaky zmäknú, prilejeme kyslú šťavu. Zahustíme rozmixovaným zemiakom.
Podávame so strúhaným cestom alebo s celozrnným chlebom.
Brokolicová sýta polievka a vitamínmi
Potrebujeme pre 4 osoby:
50 dkg brokolice
10 dkg syra
Strúčik cesnaku
2 ks mrkvy
1,6 dl smotany na varenie
1 červená cibuľa
2 dkg masla
štipka
soľ
Muškátový oriešok
1 kocka bujónu (slepačí, zeleninový – najlepšie je použiť domáci bujón)
Postup:
Umyte brokolicu a rozdeľte na ružičky. Očistite mrkvu, nastrúhajte na jemno, ošúpte červenú cibuľu nakrájajte ju.
Rozpustite maslo na panvici a osmažte cibuľu.
Pridajte mrkvu, brokolicu a nalejte toľko vody alebo vývaru, koľko budete chcieť mať polievky. Povarte vývar asi 15 minút.
Keď zelenina zmäkne, pridajte smotanu, bujónom, korením, muškátovým orieškom, cesnakom, soľou a premiešajte.
V prípade potreby môžete zriediť troškou vody. Pridajte syr a znovu prevarte Ak sa roztopí, môžete ho odobrať z ohňa.
Cesnaková polievka proti chrípke a zápalom
Potrebujeme:
1 hlávku cesnaku
6 zemiakov nakrájaných na kocky
1 lyžicu masla alebo oleja
1 lyžičku mletej rasce
Mojaránku
1 lyžicu vegety – ideálne domácej
2 lyžice múky
Petržlenovú vňať
Asi 1,5 l vývaru alebo obyčajnej vody s 2 kockami bujóny
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Ďalej:
2-3 krajce chleba nakrájaný na kocky
Strúhaný syr
Postup:
V hrnci roztopíme maslo a opražíme na ňom pretlačený cesnak.
Poprášime múkou, premiešame a zalejeme vodou s bujónom alebo vývarom.
Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme domäkka (čím viac necháte zemiaky rozvariť, tým bude polievka hustejšia).
Potom polievku zložíme z plameňa, dochutíme ju vegetou, rascou, majoránkou a soľou, pridáme petržlenovú vňať a všetko spolu rozmixujeme.
Chlieb nakrájame na kocky a na oleji dochrumkava opražíme.
Opečený chlieb dáme do každej porcie až tesne pred podávaním. Polievku môžeme servírovať aj vo vydlabanom bochníku a výborne chutí aj s pridaným strúhaným syrom.
Paradajková polievka proti zápalom
Potrebujeme:
1 hrsť cherry paradajok
130 ml zeleninového vývaru
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
2 lyžičky kurkumy
1 lyžičku kokosového oleja (môžeme použiť aj zeleninový olej)
½ lyžičky morskej soli
1 lyžičku sušenej bazalky
1 lyžicu jablčného octu
½ lyžičky čierneho korenia čerstvo namletého
Postup:
Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji spolu s cesnakom po dobu jednej minúty.
K cibuľke a cesnaku pridáme cherry paradajky (môžete ich oošúpať, alebo uvariť aj so šupkou), kurkumu a varíme, kým paradajky nepustia šťavu a celkom nezmäknú.
Potom pridáme paradajky z konzervy aj so šťavou, ocot, vývar a bazalku.
Privedieme do varu a varíme približne 6 minút. Potom celú zmes preložíme do mixéra a rozmixujeme.
Osolíme, okoreníme a môžeme podávať. Ozdobíme zelenou cibuľkou alebo čerstvou bazalkou.
Silná polievka na boľavé hrdlo
Potrebujeme:
2 lyžice masla alebo masti
1,5 hlávky cesnaku + zopár strúčikov na záver
5 – 6 stredne veľkých zemiakov
1L vývaru
2 PL oleja
Korenie – bobkový list, čierne korenie, soľ
Celozrnná bageta alebo chlebík
Na servírovanie:
Opečený chlebík, alebo bageta (tiež môžeme potrieť cesnakom)
Nastrúhaný syr (pridá polievočke na chuti)
Postup:
Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. Cesnak ošúpeme.
V hrnci na plameni roztopíte maslo, pridáme zemiaky a necháme smažiť zhruba 2 minúty.
K zemiakom pridáme cesnak (celé strúčiky), bobkový list, čierne korenie a soľ.
Premiešame a prilejeme vývar. Varíme asi 20 minút, kým sa zemiaky neuvaria.
Keď sú zemiaky uvarené, vyberieme z hrnca bobkový list a polievku rozmixujeme mixérom do jemnej konzistencie.
Pridať môžeme ešte pár strúčikov cesnaku. Koľko strúčikov pridáte, takú silu bude polievka mať, radšej priebežne ochutnávajte, aby ste to so silou neprehnali.
Premiešame a môžeme podávať.
Poznámka: Polievka obsahuje skutočne dosť veľa cesnaku a preto by ju mali osoby trpiace nízkym tlakom konzumovať s mierou, prípadne ubrať množstvo cesnaku.
Pórová proti kašľu
Potrebujeme:
1 väčší pór
2 zemiaky
2 mrkvy
petržlenovú vňať
pažítku, maslo
zeleninový vývar
kôpor
vajcia uvarené namäkko
soľ, mleté čierne korenie
(ja dávam aj trošku smotany)
Postup:
V hrnci rozpustíme maslo, vložíme pór nakrájaný na kolieska a kúsky mrkvy, posolíme a 2-3 minúty opekáme. Vložíme pár lístkov petržlenovej vňate s pažítkou, zalejeme vývarom, prikryjeme a na miernom plameni varíme asi 15 minút. Potom do hrnca pridáme vopred očistené, pokrájané zemiaky, podľa potreby prilejeme vývar a spolu dovaríme domäkka. Uvarenú polievku aj s bylinkami rozmixujeme, okoreníme a dosolíme. Podávame s vajcami uvarenými namäkko a ozdobíme kôprom.
Blesková mrkvová polievka na lepšiu imunitu
Potrebujeme:
500 g mrkvy
1 zeler
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
Soľ a čierne mleté korenie
Bazalku
2 l vody
Postup:
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Potom pridáme očistenú a na kocky nakrájanú mrkvu a zeler. Orestujeme, pridáme pretlačený cesnak, ochutíme soľou a korením a zalejeme vodou. Varíme, kým zelenina nezmäkne.
Potom rozmixujeme, dochutíme bazalkou a môžeme servírovať.
Super – zdravá polievka s ružičkovým kelom
Potrebujeme:
350 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, kaleráb, zeler, paštrnák)
200 g ružičkového kelu
3 lyžice olivového oleja
1 l slepačieho vývaru
Soľ, čierne korenie
Nadrobno nasekanú petržlenovú vňať alebo pažítku
Postup:
Zeleninu pokrájame nadrobno a orestujeme na olivovom oleji. Ochutíme soľou, korením, zalejeme vývarom a necháme variť. Pred koncom varenia pridáme kel a petržlenovú vňať.