zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Slivka je zázračné ovocie: Výborne chutí čerstvá, aj v koláčoch a je nabitá liečivými vlastnosťami!

Slivka patrí medzi obľúbené ovocie, pretože skvele chutí priamo zo stromu, ale aj v koláčoch, či džemoch.

Okrem lahodnej chuti má však blahodarný vplyv aj na zdravie. 

Nielen že zlepšuje trávenie a pomáha predchádzať zápche, ale ako sa uvádza v tomto videu na youtube, má aj ďalšie liečivé účinky…

Slivky môžete spracovať rôznymi spôsobmi: dajú sa jesť čerstvé, sušené, v kompótoch, džemoch, omáčkach a pripravuje sa z nich aj dobre známy destilát – slivovica.

Počas sezóny by ste ich mali konzumovať čerstvé, pretože pravidelná konzumácia sliviek má veľa zdravotných výhod. 

Okrem toho, že dá do poriadku vaše trávenie má tiež pozitívny vplyv na kosti.

Slivky tiež regulujú hladinu cholesterolu, prospieva zdraviu srdca, upraví krvný tlak a pomáha aj pri cukrovke. 

Čerstvé slivky

Počas leta si doprajte slivky aj každý deň. Sú bohaté na vlákninu a je to relatívne nízko kalorické ovocie.

Sú výživné a keďže jedna slivka obsahuje asi 30 kalórií, zjesť 5 sliviek denne nie je žiaden problém.

Sušené slivky sú 2-krát tak kalorické, ale obsahujú aj viac železa.

Slivky obsahujú významné antioxidanty, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie kostí, znižujú riziko srdcových chorôb a vzniku cukrovky. 

Pomer vitamínov a minerálov v slivkách je ideálne vyvážený, sú bohaté na draslík, horčík, železo a vápnik.

Z vitamínov sú najviac bohaté na vitamín C, vitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín K.

Trávenie a zápcha

Ak vás trápi zápcha, nesiahajte po liekoch a radšej si doprajte slivky.

Ukázali sa byť účinnejšie, ako mnohé preháňadlá.

Môžu za to najmä slivkové vlákna, ale aj ďalšie užitočné látky.

Rozpustná vláknina nachádzajúca sa v slivkách na seba viaže tuk, cukry, toxíny, aj škodlivé látky a pomáha ich vylúčiť z tela. 

Slivky regulujú činnosť čriev a preto sú považované za účinný nástroj proti rakovine hrubého čreva. 

Zdravie kostí

Niektoré výskumy ukázali, že pravidelná konzumácia sliviek môže zvýšiť hustotu kostí.

Sú výbornou prevenciou proti osteoporóze a majú potenciál zvrátiť priebeh úbytku kostnej hmoty, ktorý už nastal.

Predpokladá sa, že slivky pôsobia proti voľným radikálom a chránia bunky pred poškodením.

Majú tiež protizápalové vlastnosti.

Zdravie srdca a krvný tlak

Hlavnými rizikovými faktormi vzniku srdcových chorôb sú vysoký cholesterol a krvný tlak. 

Slivková vláknina, ako aj antioxidanty prispievajú k regulácii cholesterolu, čo znižuje riziko srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice. 

Draslík, ktorý je prítomný v slivkách, má pozitívny vplyv na krvný tlak a tým aj na zdravie srdca.

Vykonalo sa niekoľko štúdií, ktoré preukázali zníženie cholesterolu a krvného tlaku u ľudí, ktorí pravidelne konzumujú slivky.

Hladina cukru v krvi

Slivky majú nízky glykemický index. Napriek tomu, že obsahujú uhlohydráty, ich konzumácia nespôsobuje výrazné zvýšenie hladiny cukru v krvi.

Slivky majú potenciál zvýšiť niektoré hormóny v krvi, ktoré hrajú dôležitú úlohu pri regulácii cukru v krvi. 

Slivková vláknina reguluje rýchlosť, ktorou telo po jedle absorbuje sacharidy. Vďaka tomu sa cukor v krvi zvyšuje postupne a nie náhle.

Predpokladá sa, že častá konzumácia sliviek je spojená sa nižším rizikom diabetu typu 2. 

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie tipy pre zdravie