Škoricový čaj chutí naozaj lahodne a navyše má množstvo blahodárnych účinkov na zdravie: Nielen v zime ho vyvážite zlatom!

Liečivé účinky škorice už poznali aj naše babičky.

Jej omamná vôňa pripomína sladkú dobrotu a rozvonia celý domov lepšie, ako chemické osviežovače vzduchu.

A okrem toho, že je pri pečení niektorých koláčov a pečiva nenahraditeľná, je aj veľmi prospešná pre náš organizmus.

 

 

...

Dnes si povieme viac o účinkoch škoricového čaju, ktorý je veľmi zdravý, aj nesmierne chutný a voňavý.

Škoricový čaj sa získava z kôry škorice, ktorá sa za sucha valí do tvaru tyčiniek – tak ju poznáte aj z rôznych fotografií a reklám.

Tieto tyčinky je možné namočiť priamo do horúcej vody, alebo je možné ich zomlieť a vložiť do čajových vrecúšok.

Škoricový čaj je pre naše zdravie taký prospešný, že si ho pokojne môžete dopriať hocikedy počas celého roka a je dokonca vhodné ho konzumovať pravidelne. 

 

 

Je bohatým zdrojom antioxidantov

Škoricový čaj je bohatý na antioxidanty prospešné pre naše zdravie.

Antioxidanty nás chránia pred oxidačným procesom spôsobeným voľnými radikálmi.

Je to tiež výborný spôsob, ako prečistiť pečeň.

Jedná sa o molekuly, ktoré môžu poškodiť bunky v tele a môžu prispieť k určitým chorobám, ako je cukrovka, rakovina a kardiovaskulárne choroby.

Škorica obsahuje celé polyfenoly, triedu antioxidantov, ktoré sa tiež nachádzajú v klinčekoch a oregane.

Konzumácia škorice zvyšuje schopnosť nášho tela bojovať proti voľným radikálom. 

Podporuje zdravie kardiovaskulárneho systému

 

 

Posledné výskumy ukazujú, že určité zlúčeniny škorice môžu znižovať markery, ktoré spôsobujú zápaly v tele, čo môže výrazne znížiť riziko chronických chorôb, ako sú napríklad aj kardiovaskulárne ochorenia.

Konzumácia škorice môže tiež zlepšiť krvný tlak, ako aj hladinu triglyceridov a LDL cholesterolu, čo tiež prispieva k zdraviu kardiovaskulárneho systému a pomôže nás chrániť pred infarktom alebo mozgovou príhodou.

Škorica je bohatá na kumarín zlúčeninu, ktorá prispieva k zdraviu krvných ciev a zabraňuje tvorbe krvných zrazenín.

Je však dôležité poznamenať, že nadmerná konzumácia kumarínu môže spôsobiť určité ochorenia pečene a zvýšiť riziko krvácania, takže množstvo škorice treba regulovať.

Dokáže vyrovnať glykemický index v krvi

 

 

Škorica môže mať antidiabetické účinky tým, že znižuje hladinu cukru v krvi a vyrovnáva glykemický index.

Zdá sa, že toto korenie má v tele rovnaký účinok, ako inzulín – hormón zodpovedný za znižovanie hladiny cukru v krvi v tkanivách.

Navyše, škoricové zlúčeniny môžu pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi znížením inzulínovej rezistencie, čo zvyšuje účinnosť pôsobenia inzulínu v tele.

Škorica nám môže pomôcť aj spomalením odbúravania sacharidov v črevnom trakte, čo zase pomáha udržiavať vyváženú hladinu cukru v krvi po každom jedle. 

Môže pomôcť v boji proti nadbytočným kilogramom

 

Škoricový čaj sa často odporúča aj pri diétach, pretože pravidelná konzumácia podporuje spaľovanie kalórií a teda aj chudnutie.

Ak chcete využiť túto výhodu, môžete sa rozhodnúť pre jednoduchý čaj so škoricou alebo pre zmes čajových bylín, ktorá ešte podporí účinky škorice. 

 

 

Má antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti

Škorica má silné antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti.

Zabraňuje vývoju baktérií, húb a plesní. Medzi baktérie, ktorým sa vďaka škorici môžete vyhnúť, patria baktérie stafylokok, salmonela a E.coli.

Antibakteriálny účinok škorice môže mať navyše aj ďalšie výhody a to zníženie nepríjemného zápachu z úst. 

Škoricový čaj je vynikajúci aj na čistenie pleti – jednoducho ho naneste na tampón a vyčistite pleť, prípadne si s ním pleť umyte. Je to výborná prevencia vyrážok, akné a ozdravuje pokožku.

Môže pomôcť zmierniť menštruačné kŕče a ďalšie príznaky PMS

Škoricový čaj môže zmierniť nepríjemné príznaky PMS, ako je podráždenosť, dysmenorea a závraty.

Výskum navyše ukazuje, že mierna konzumácia škorice môže znížiť tok krvácania počas menštruácie, ako aj nevoľnosť spojenú s obdobím cyklu, s ktorým sa ženy často stretávajú.

Prajeme veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay